Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) tegnap nyilvánosságra hozott jelentésével a Google keresőóriás felelősségét firtatja abban, hogy a kalózoldalak könnyen elérhetőek az interneten.

Miközben az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma (Commerce Department) különböző jogi lehetőségeket fontolgat a szellemi tulajdon hatékonyabb védelme érdekében, az MPAA mintha ötleteket szeretne adni a döntéshozóknak. Tegnap publikált kutatásuk megállapítja, hogy az illegális tartalmakat kínáló URL-ekre az esetek 82 százalékában a Google segítségével jutnak el a felhasználók.

Ebben önmagában semmi meglepő sem lenne, de ha figyelembe vesszük, hogy alig egy hónapja azt írták a Minisztériumnak, hogy a „vállalati etika” jegyében az „internetes ökoszisztéma” minden szereplőjének együtt kell működnie a kalózkodás ellen, akkor sejthető: a keresőcégeken keresztül terveznek újabb lépéseket tenni a webes kalózkodás visszaszorítása felé.

Erre politikai szándék is mutatkozik. Kalifornia állam demokrata párti kongresszusi képviselője, Adam Schiff szerint „a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a keresőmotorok üzemeltetőinek sokkal többet kell tenniük, hogy ne vezessék a felhasználókat törvényen kívüli webhelyekre. Mindenki csak nyerhet, ha a legális tartalom felé terelik a forgalmat: a tartalmak előállítói, az amerikai gazdaság és maguk a fogyasztók is.”

A Google nem kommentálta a friss bejelentést, ám néhány hete publikált saját jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a keresőmotorok nem játszanak jelentős szerepet a kalózoldalak forgalmában. Hangsúlyozták, hogy saját keresőjüket folyamatosan a legális tartalmak preferálása irányába fejlesztik, és a jogtulajdonosok találat-eltávolító kérelmeinek is helyt adnak.

Az MPAA ugyanakkor rámutatott, hogy a 2012 nyarán a Google algoritmusában bevezetett változások nem értek célt. Álláspontjuk szerint „nincs bizonyíték rá”, hogy a keresési találatok között csökkent volna a kalózoldalak előfordulási gyakorisága.
VIA: Wired