Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kevesebb hamisítványt fogyaszt a magyar

Közétette sorban a harmadik "Hamisítás Magyarországon" című kutatását a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), amely szerint a magyarok 27 százaléka bizonyos körülmények között, míg 3 százaléka bármikor nyitott lenne hamis termék megvásárlására. A 2010-es felméréshez hasonlóan továbbra is a hamis ruházati cikkek beszerzésére hajlanak a legtöbben, igaz, idén valamivel kevesebben nyilatkoztak így a megkérdezettek közül, mint egy évvel korábban.

A felmérés szerint a hamisítványok beszerzésére a Közép-magyarországi régióban élők, valamint a 30 év alattiak, illetve a 30-45 év közöttiek nyitottabbak az országos átlagnál. A fiatal, 30 év alatti korcsoportra jellemző az is, hogy szívesen tölt le illegális tartalmat az internetről. Körükben tízből hárman rendszeresen keresnek kalózfájlokat a világhálón.

Ami a letöltési szokásokat illeti zenét az internetezők 19 százaléka, filmet 17 százaléka töltött le legalább egyszer. Szoftver esetében ez az arány 8, míg a könyv esetében 7 százalék. Zenét a megkérdezettek 16 százaléka, míg filmet a megkérdezettek 14 százaléka töltött már le többször is.

A vizsgálatból az is kiderül, a magyaroknak kevéssé fontos a márka. Csak minden ötödik válaszadónak számít, hogy márkás ruhaneműket viseljen, a megkérdezettek harmada azonban nem törődik vele, hogy a ruháján szereplő márkajelzés eredeti-e vagy hamisítvány. Tény viszont, hogy a hamisítványok beszerzésével nem nagyon büszkélkednek: csak minden tizedik vásárló osztaná meg ismerőseivel, milyen "jó vásárt csinált".

Bár fentebb írtuk, hogy valamelyest csökkent a hamisítvány-vásárlási kedv, a kutatás rámutat, hogy a magyarok háromnegyede úgy gondolja, a gazdasági válság ezzel ellenkező hatást fejt ki. 

A teljes kutatási jelentést ide kattintva tölthetitek le.

4 Tovább

Szolnok, EFOTT, hamis tárgyak

Ma kezdődik az EFOTT, idén Szolnokon, ahol a civil faluban a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) is kiállító lesz, úgyhogy ma délelőtt gőzerővel pakolunk, délután 14 órától pedig lelkesen várjuk a látogatókat. :-)

A fesztiválozók két koncert között a No Kamu sátorba betérve meglepő és viccesnek ható, valamint veszélyes hamisítványokat nézhetnek meg. Többek között elszabott ruhaneműket, félresikerült márkanév-átkereszteléseket, csúnyácska játékokat, hamis gyógyszereket, elektronikai termékeket és konyhai eszközöket. Ezeket a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) munkatársai hazai eljárások során foglalták le. A kiállított tárgyak megtekintésén kívül felkészült szakértők várják tájékoztatással az érdeklődőket, és lesznek játékok is: védjegy felismerés, totó, és itt is ki lehet próbálni a csőgörényt (ami a korábbi helyszínek tapasztalatai szerint a közönség nagy kedvence).

Gyorsan nézzünk egy kis ízelítőt:

Panoráma a soproni VOLT-on

0 Tovább

Így töltenek le a magyar iskolások

A HENT középiskolások körében végzett felmérésének eredményei szerint a magyar fiatalok harmada nem hallott még a szerzői jogról, viszont minden második tölt le szórakoztató tartalmat a netről. A kutatást Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával végezték. Az online kérdőívet 241 középiskolából 17435 diák töltötte ki.

A részletes kutatási jelentés itt érhető el. Amit érdemes kiemelni, hogy a magyar diákok életének szerves része az internet. Iskolai napokon 55% napi 1-3 órát, 24%-a viszont több mint 3 órát tölt a világhálón. Hétvégére a napi 3 órát meghaladó internethasználati arány eléri a 48%-ot. A net szórakoztatási felület számukra, ezért nagy arányban keresnek ilyen tartalmat: a zenék 85, a filmek 71%-os aránnyal szerepelnek a keresett tartalmak között.

0 Tovább

Hamis Stihl fűrész a magyar piacon

A hamisítók mindent hamisítanak, ez már nem újdonság. Az azonban még az lehet, hogy mi mindent találnak itthon is a vámosok egy-egy razziájuk során. Például ezt:

A fenti és az alábbi fotók a HENT hamisítás elleni kiállításán készültek Szegeden, még a berendezés során. Már e néhány kép is mutatja, itthon is minden kapható, ami hamis, ami veszélyes, amit nem kellene megvenni...

0 Tovább

Hamis tárgyak kiállítása Szegeden

Szegedre utazik a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hamis tárgyakat bemutató kiállítása. Az érdeklődők keddtől péntekig szemlélhetik meg a magyar vámhatóság által lefoglalt hamisítványokat a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében. A belépés ingyenes.

A HENT oldalán további információkat is találtok a rendezvénysorozatról. A NoKamu blog Facebook oldalán pedig ízelítőül megnézhetitek az előző állomásán készült fotókat.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek