Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Indul a Nagy Nyári Hamisítvány-vadászat!

Láttatok hamisítványt a nyaralás alatt? Meg is vettétek? Ha igen, fotózzátok le és küldjétek el nekünk, mert képeitekkel most nyerhettek!

A fenti fotót a HENT egyik munkacsoportjának vezetője készítette nyaralása során. A kép annyira jól sikerült, hogy meg is adta az ötletet a játék elindításához.

Nagy Nyári Hamisítvány-vadászat címmel fotópályázatot hirdetünk a No Kamu Facebook oldalán, ahova a nyáron látott hamisítványokról készült fotók beküldését várjuk. A kép készülhet belföldön, külföldön, nyaralás vagy miniszünidő alatt, munkából hazafelé menet, esetleg bevásárlás közben is, ábrázolhat hétköznapi, meglepő, vicces, váratlanul felbukkanó, botrányosan rosszul sikerült, sőt veszélyes hamisítványt, a lényeg, hogy a fotó saját, a téma pedig a hamisítás legyen.

A hamisítványokról készült fotókat a No Kamu Facebook oldalán tudjátok feltölteni. A beküldött pályaművek közül a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szakmai zsűrije választ ki két nyertes képet.

Ha nincsenek hamisítványokról készült képeitek, akkor is érdemes velünk játszani!

Szavazzatok a feltöltött képekre, mert a HENT a legtöbb közönségszavazatot kapott kép beküldőjét közönségdíjjal honorálja, és a szavazók között is sorsol ki értékes nyereményt!

Nyeremények:

1 darab Police ékszer

1 darab Playboy óra

2 darab Tissot sporttáska

Beküldési határidő: 2012. szeptember 17.

Eredményhirdetés: 2012. szeptember 20.

Játsszatok velünk!

0 Tovább

Mi van a hamisítványban?

Talán többen is vannak köztetek, akik játszanak a Game Boy Advance (GBA) játékaival, nekik, de mindenki másnak is érdekes lehet a mai poszt. Találtuk egy videót a legnagyobb videómegosztón, amelyben a készítő a GBA játékkártyáit boncolja fel, hogy megnézze, milyenek belülről.

Összevetésül szétszed egy eredeti kártyát is, hogy lássuk, hol és hogyan helyezkednek el benne a chipek, milyenek a feliratok, illesztések stb. Aztán szétcsavaroz három hamisítványt, amelyek nem csak az eredetitől térnek el, de egymástól is, sőt van bennük néhány szükségtelen "alkatrész" is. A videó végén jól látható, hogy a négy kártya négy különböző megoldással lett összerakva.

0 Tovább

Egyszerű ötletek, nagyszerű játékok

Világszerte ismert és szeretett játékokká váltak, de az alábbi képsorozat pontosan mutatja, mindnek milyen egyszerű ötlet állt a hátterében. A Daily Mail cikkében közkedvelt játékok szabadalmi leírását válogatta össze ennek bemutatásához. Ezeket persze mind hamisítják, de most tisztelegjünk kicsit az alkotók előtt az eredeti koncepciók áttekintésével.

Egyszerű ötlet, de mindenki imádja! A Lego megalkotójának fia, Ole Kirk Christiansen 1958-ban nyújtotta be szabadalmi kérelmét az egymásba pattintható építőkockákhoz. A játék ma már több mint 130 országban kapható és egyre ambiciózusabb építmények megalkotására ösztönzi a rajongókat. A szabadalmi leíráson a kockák szerkezetének részletes leírása látható.

4 Tovább

Hogyan ábrázoljunk helikoptert videójátékban?

A jogi útvesztő fogalma elég helytállónak tűnik mai hírünk alapján. A The Holywood Reporter számol be egy érdekes jogi esetről, amelynek főszereplői a Battlefield játékokat fejlesztő Electronic Arts (EA) és a harcászati gépeket gyártó Textron. A két cég ugyanis vitába került egymással, sérti-e a Textron jogait, ha a videójátékokban az általa gyártott helikopterekkel azonos megjelenésű harcászati eszközöket rajzolnak a grafikusok.

Korábban az EA és a Textron már pereskedett egymással, akkor az utóbbi védjegyjogi jogsértéssel vádolta az előbbit. A felek 2008-ban peren kívül egyeztek meg egymással. Most azonban a Textron ismét perrel fenyegeti a fejlesztőt, mondván árukülsőre (trade dress) vonatkozó jogait sérti, hogy a Battlefield 3 játékban megjelenő helikopterek éppúgy néznek ki, mint amelyeket a cég harcászati célokra gyárt.

Balra a Textron Viperája, jobbra a Battlefield-ben megjelenő jármű

Az EA, hogy elébe menjen a pernek, maga fordult a bírósághoz, kérve a testületet, mondja ki, hogy ilyen esetekben a másolás nem sérti a gyártó kereskedelmi érdekeit. Az EA szerint a H-1Z Viper, a UH-1Y és a V-22 Osprey helikopterek szerepeltetése a játékban nem jogellenes, sőt, a játékok csomagolásán a jogszabályoknak eleget téve fel is tüntetik, hogy a Battlefield-ben megjelenő fegyverek és egyéb harcászati eszközök valós eszközökkel való hasonlósága nem feltételez a két cég között kereskedelmi kapcsolatot.

(Via: THR)

0 Tovább

Szabálytalan margó buktatja le a hamisítványt

Mindig érdekesek az olyan videók, amiben a készítők eredeti és hamis termékeket vetnek össze. Mennyire látjuk megtévesztőnek a terméket? Mi is észrevesszük-e azokat az apró jeleket, amik gyanúra adnak okot?

A mai anyagunk is egy ilyen videó. Konkrétan egy online vásárolt Nintendo DS játék kerül összevetésre egy eredeti Nintendo szettel. Ha megnézitek, ti is látjátok, hogy a különbözőségek annyira aprók, hogy csak a legszigorúbb szakértők nem dőlnének be neki.

Először is ott van a csomagolás: a műanyag tok rugalmassága és a fólia feszessége olyan eltérés, amit könnyen elnézünk, főleg, ha nincs mellette egy másik, amivel összevethetjük. A két kártya eltérései ismét csak nem túl feltűnőek: az eredeti kicsit fényesebb, kicsit élesebb, kicsit szebbnek hat. 

Ami már látványosabb eltérés az a booklet összevetése során derül ki, de ezek a hibák is csak a szakavatottabb szemeknek tűnnek fel. Először is ott van a gyűrődés, ami egy újonnan kibontott eredeti darabra nem jellemző. Aztán a fémkapocs, amivel összetűzték a lapokat: ez az eredetiben kicsi és szépen eldolgozott, a hamisban viszont nagy, és nincsen egyenletesen összenyomva. Végül az, hogy a booklet másolat, a nyomtatás minőségéből derül ki. A hamisítvány kissé életlen, és a lapok tetején a margó nem egyenletes vastagságú, de balról jobbra egyre keskenyebb...

Utolsó elemként a figyelmeztetésekről szóló tájékoztató kerül összevetésre. Ezen látszik, hogy eltér a papír anyaga (fényes és matt), és kissé eltérnek a betűtípusok és a betűk vastagsága is.

2 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek