Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az orosz elnök képe virított a hamis lett jogsiban

Általában nem témánk az okirat hamisítás, ám ma mégis kivételt teszünk, mert ez az eset szinte már kabaréba illik: Németországban egy hamis lett jogosítványra bukkantak, amelyben az orosz elnök, Vlagyimir Putyin képe szerepelt.

Vlagyimir Putyin autóba száll (Kép: RIA Novosti)

0 Tovább

Huszonnégy órás eltávolítást követel a webszolgáltatóktól Oroszország

Az orosz kulturális minisztérium törvényjavaslata szerint pénzbüntetés, átmeneti működés felfüggesztés, sőt szervereinek elkobzása fenyegeti azokat a webszolgáltatókat, amelyek 24 órán belül nem távolítják el a jogsértő fájlokat.

Szigorú szabályokat határozna meg az orosz kulturális minisztérium arra vonatkozóan, hogy a webszolgáltatók hogyan kezeljék az oldalukon elérhető szerzői jogot sértő fájlok eltávolítására vonatkozó kérelmeket. Ezek a hatályos jogszabályok szerint is kötelesek reagálni a panaszokra, a jövőben azonban komoly szankciókkal nézhetnek szemben, ha ezen kötelességüknek nem tesznek eleget.

0 Tovább

Így kezelik Oroszországban a hamisítást?

Bulldózer hajtott át Oroszországban több mint száz darab hamis iPhone készüléken, hogy elejét vegyék ezek forgalomba kerülésének. Bár a hamisítványokat kíméletlenül megsemmisítették, a hamisító nevetségesen alacsony büntetést kapott.

0 Tovább

Milliárd dolláros kárt okoztak az orosz kalózok

Precedens értékű ítéletet remélnek a jogvédők és jogtulajdonosok attól a pertől, amelyben a vád szerint a kalózok 1,2 milliárd dolláros kárt okoztak a filmiparnak. Ez a valaha volt legnagyobb érték, amely Oroszországban kalózkodási perben eddig felmerült.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a vádlottak Andrei és Natalia Lopukhov egy moszkvai házaspár, akik 2007-2008-ban üzemeltették az interfilm.ru és puzkarapuz.ru portálokat. Az oldalakról illegálisan közzétett filmeket tölthettek le a felhasználók, köztük a Harmadik Shrek, a Kaptár és a 28 héttel később című alkotásokat. A perben a 20th Century Fox, a Paramount, a Warner, a Disney, a Sony Pictures és a Universal stúdiók mellett orosz filmgyártók munkái is érintettek.


Shrek is érintett a perben (Forrás: THR)

A jogvédők szerint a kalóz házaspár 18 hónapos aktivitása 38 milliárd rubel, azaz mintegy 1,2 milliárd dollár összegű kárt okozott a helyi és külföldi filmes szakmának. Közleményük szerint a becslést a legális szolgáltatók bevonásával megvalósuló terjesztés és értékesítés bevételeire alapozták.

A filmesek képviselője szerint a stúdiók (természetesen) nem azzal számolnak, hogy a becsült kárral egyenértékű kártérítést ítél meg számukra a bíróság. E helyett egy olyan elmarasztaló ítéletben bíznak, amely precedenst teremthet az orosz joggyakorlat számára kalózkodási ügyekben, és amely egyúttal segíthet abban, hogy a jogvédők hatékonyabban tudjanak fellépni az országban a jogsértések ellen.

0 Tovább

A világ legnagyobb hamis gyógyszer piaca?

Oroszország hamis gyógyszer piacáról közöl érdekes riportot az Al Jazeera, amelyet alább ti is megnézhettek, és amelyben azt állítják, az ország a világ talán legnagyobb hamisítvány piaca. A riport szerint a forgalomba került készítmények mintegy 12 százaléka hamisítvány. Az országban a legkülönfélébb hamisítványok kaphatók, ahogy a videó elején bemutatott razzia is igazolja, hamis fájdalomcsillapítókat, máj- és szívgyógyszereket, sőt még hamis terhességi teszteket is találnak a hatóságok.

A hamis gyógyszerek helyi jelenléte önmagában is nagy baj, de súlyosbítja a helyzetet, hogy az orosz hamisítók a helyi piacon túlra is termelnek. Csempésznek árut az Egyesült Államokba és Európába is, és számos illegális online patikát üzemeltetnek, amelyeket lebukásuk elkerülése érdekében kínai szerverről tartanak fenn.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek