Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új logóval ünnepli az olimpiát a The Pirate Bay

A kalózoldalakon is népszerű az olimpia. A megnyitót több ezren töltötték le a The Pirate Bay oldaláról, amely ennek apropóján nevet és logót váltott.

A papírforma szerint felkerült az illegális letöltő és streaming oldalakra a londoni olimpia nyitóünnepségének felvétele. (Ahogy azt pénteki bejegyzésünkben már előre jeleztük, erre lehetett számítani.) Az eseményt követő 24 órában több százezren töltötték le csak a BitTorrent rendszeren keresztül a kalózfájlokat. A nagy érdeklődésre való tekintettel a The Pirate Bay is logót és nevet váltott: The Olympic Bay névvel az olimpiai torrenteket listázza.

A kalózoldalnak persze nem titkolt célja, hogy a névvel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), illetve a közvetítési jogokat birtokló médiumok orra alá kívánnak borsot törni. Ezt az ötletet a NOB nem kis bosszúságára a pekingi olimpia esetében is elsütötték. Akkor egy rövid ideig az olimpia helyszínére utalva "The Beijing Bay" néven futott a felület.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

London 2012: kalózkodás elleni intézkedések várhatók

A ma esti megnyitóval hivatalosan is kezdetét veszi a londoni olimpia. Az eseményt azonban nem csak a hivatalos, de illegális felületek is közvetíteni fogják, így várható, hogy a sugárzási jogok tulajdonosai fellépnek majd ezek ellen.

Négy évvel ezelőtt a pekingi olimpia megnyitóját milliónyi alkalommal töltötték le a kalózkodó internetezők a BitTorrent rendszeréről. A letöltések annyira nagyszámúak voltak, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a svéd igazságügyi miniszterhez fordult, hogy akadályozza valahogy a The Pirate Bay jogsértő linkekre mutató megosztásait. A miniszter ugyan nem sokat tehetett, de a kalózoldalnak annyira „tetszett” a helyzet, hogy egy rövid időre átnevezték a felületet The Beijing Bay-re.

Most, négy évvel később a 2008-as olimpiai események illegális megosztásai jórészt még mindig elérhetők, és ezek sora néhány órán belül a londoni megnyitó, majd holnaptól a versenyek és mérkőzések vetítéseivel bővül majd. Várható, hogy a BitTorrent, a YouTube, a Justin.tv és számos illegális streaming oldal felületét el fogják árasztani az engedély nélkül megosztott sportvideók.

A mai megnyitót a világ több mint száz országában ingyenesen követhetik majd a tévénézők. A YouTube 64 ország felé szintén ingyenesen sugározza majd a műsort. Az Egyesült Államok lakói azonban más helyzetben vannak: az NBC korábban egymilliárd dollárért vette meg a kizárólagos sugárzási jogokat a NOB-tól, így az olimpiát csak a kábeltévé előfizetéssel rendelkezők láthatják a tévében.

A fizetős elérés miatt biztosak lehetünk abban, hogy sok amerikai fogja a kalózfelületeken követni a sportversenyeket, de abban is, hogy az NBC minden eszközt be fog vetni, hogy kereskedelmi érdekei ne sérüljenek a kalózok miatt. Elég valószínű emellett, hogy az amerikai hatóságok felfrissítik az illegális weboldalak kiszűrésére létrehozott Operation in Our Sites fedőnevű programjukat, és számos razziát folytatnak majd, hogy lekapcsolják az engedély nélküli sugárzást.

Bár az NBC kizárólagos joga a televíziós sugárzás esetében korlátozza a nézőszámot, a médiacég megelőzéseképp kiterjesztette internetes közvetítését. Szolgáltatása ugyan fizetős, de minden egyes olimpiai eseményt teljes hosszában online is közvetít majd. A közvetítésekhez pedig különböző fizetési opciókban kínál hozzáférést, így mindenki az igénye szerint fizethet a műsorért. Hogy ez mire lesz elég a kalózokkal szemben, nos, azt a következő napokban meglátjuk.

(Via: TorrentFreak, kép: London 2012)

0 Tovább

London 2012: Mit kell tudni az olimpiai védjegyekről?

Az olimpiai mozgalom leghíresebb védjegye az egymásba fonódó öt színes karika. Kevesen tudják azonban, hogy az olimpia vagy, hogy az aktuális sporteseményt említsük, a London 2012 kifejezések is védettek. Miközben a világ a holnapi londoni megnyitóra vár, nézzük, mit kell tudni az olimpiai védjegyekről.

A sportesemény kapcsán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kért tájékoztatást a Magyar Olimpiai Bizottságtól az olimpiai védjegyekről. Az alábbiakban ezt közöljük.

Az Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának jelképei és szimbólumai, így a Londoni Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának (LOCOG) jelképei és szimbólumai is védjegyoltalmat élveznek. Ilyen oltalom alatt álló védjegyek az "olimpia" és "olimpiai" elnevezés, az olimpia zászlaja, jelvénye, jelmondata, emblémája és himnusza, de védjegyoltalom alatt áll az olimpiai láng és az olimpiai fáklya is. Előbbi meghatározása szerint az a láng, amelyet Olympia városában gyújtanak meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felhatalmazásával, utóbbi pedig a NOB által jóváhagyott hordozható fáklya, vagy annak élethű másolata, amelynek célja az olimpiai láng meggyújtása. A londoni olimpia vonatkozásában a szervezők levédették a London 2012 kifejezést, a london2012.com weboldal nevet, a londoni olimpia és paralimpia saját logóit, a sportesemény kabalafiguráit, és az olimpiára tervezett, a sportágakat jelölő piktogramokat is.

Nagy-Britanniában előkerült olimpiai hamisítványok

- Az olimpiai jelképek Magyarországon is törvényi védelem alatt állnak. Az olimpiai ötkarikának, mint olimpiai jelképnek például a 2008. évi LX. törvény biztosít védelmet - tájékoztat dr. Vaska Ottilia, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jogásza.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek