Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Krimibe illő képregénnyel kampányol a Microsoft

Sötét hangulatú, krimiszerű történettel operál a Microsoft frissebb kampányfilmjében, amelyben azt mutatja be, hogyan hat egy nagyvállalat életére a szoftverkalózkodás. A videó különlegessége szokatlanságában rejlik: egy megfilmesített, fekete-fehér képregényt láthatunk, az éjszaka leple alatt dolgozó csempészekkel, rendőrségi akcióval, izzadó menedzserekkel... majd a megoldással.

Kb. a harmadik percet követően derül ki egyébként, hogy az amerikai szoftveróriás gyártatta a kisfilmet, amikor az IT szakember "new Microsoft solutions"-t ajánl a licencek helyreállítására.

Alább a sorozat második része, amelyben egy repülőgép pilótától kér szívességet egy ismerőse: vásároljon 200 darab hamis Office szoftvert Sanghajban. A vizuális megoldás itt is remek, tetszik nagyon, de a történet és a jó útra térés kicsit szájbarágós. Azért nézzétek meg, érdemes.

0 Tovább

Az első szabadalomtól a kínai kalózokig

Találtunk egy látványos és érdekes infografikát a szoftverkalózkodásról, ami az első Nagy-Britanniában kiadott szoftverszabadalomtól (1966), Bill Gates kalózkodásra vonatkozó megjegyzésein (Ha már lopnak, lopják a miénket...) és a legtöbbet letöltött szoftveren át (Adobe PS) Kína és az USA kalózkodási mutatóiig (82 vs. 20%) szedi össze az alaptudnivalókat. Böngészgessétek!

Forrás: Starmedia

1 Tovább

Kalózokhoz a kalózok ellen!

Első pillantásra szokatlan nyereményjátékot indított közösségi oldalán a BSA Australia: hagyományosan a kalózok paradicsomának számító karib-tengeri utat sorsol azok között, akik kitöltik kalózkodás elleni kvízét. A világ legnagyobb szoftvergyártóit képviselő Business Software Alliance (BSA) ausztráliai kirendeltsége szerint a kampány célja, hogy informálja a fogyasztókat a kalózkodás veszélyeiről, továbbá arra ösztönözze őket, hogy jelentsék, ha munkahelyükön illegális szoftverhasználatot gyanítanak.

A kvíz kitöltőinek néhány nem túl bonyolult kérdésre kell válaszolniuk: mit gondolnak a kalózkodásról (a válaszlehetőségek a "diákként még rendben van, de ha dolgozol, akkor már nem"-től a "kalózkodás bűncselekmény"-ig terjednek); véleményük szerint a kalózkodás hozzájárul-e álláshelyek megszűnéséhez, biztonságos-e kalózszoftver használni, és, hogy a digitális és szoftver innováció segítheti-e Ausztrália gazdaságát. Utolsó kérdésként rákérdeznek, a válaszadó szerint használ-e munkahelye licence nélküli programokat.

A kvíz végén a játékosoknak meg kell adniuk elérhetőségüket, majd az applikáció a figyelmükbe ajánlja a BSA jutalmazási programját. Ez utóbbi keretében a jogvédő szervezet 5000 dolláros nyomravezetői díjat ajánl azon bejelentőknek, akik érdemi, hasznos és pontos információkkal szolgálnak cégek illegális szoftverhasználatáról.

A játék szeptember végéig fut. A kvíz kitöltői között a szervezet egy kétszemélyes utat sorsol ki, amelyet 2000 dollár összegű költőpénzzel is megtold. A BSA Australia Facebook oldalának (amelyen látszik, hogy nem rég hozták létre) a poszt írásának időpontjában 189 követője van. Kíváncsiak vagyunk, a játék mennyire tudja ezt megdobni.

0 Tovább

Kalózkodnak az ausztrál rendőrök?

Hivatalosan a törvény betartói lennének, de úgy tűnik, nekik sem sikerül mindig a helyes úton járniuk. Ausztráliában ugyanis bírósági eljárást indított egy szoftverkereskedő az új-dél-walesi rendőrség, a helyi ombudsman és a Police Integrity Commission ellen szoftverkalózkodás gyanújával. A Micro Focus szerint a hatóság megfelelő licencelés nélkül használja az általa forgalmazott ViewNow programot. A cég szerint 6500 telepítésre van engedélye a rendőröknek, de a programot legkevesebb 16 ezer számítógépen használják.

A ViewNow szoftvert 1998-ban vezette be az ausztrál rendőrség, és a helyi terminálokat köti össze a COPS néven futó országos rendőrségi adatbázissal, ami a gyorshajtási bírságoktól kezdve a bűnelkövetői adatokig tartalmaz lehívható információkat.

A Micro Focus szerint a rendőrség egy másik programjukat is illegálisan használja, így a két szoftver esetében a meg nem fizetett licence díjak milliós nagyságrendre rúgnak. A két fél állítja, megpróbáltak peren kívül megegyezni, de nem sikerült megállapodásra jutniuk. A rendőrségi szóvivő szerint, a hatóság felajánlotta, hogy független cég vizsgálja át a programhasználatot, de ezt a Micro Focus képviselői nem fogadták el.

0 Tovább

Rendőrök mellett üzletelnek a kalózszoftverrel Mexikóban

A nyílt utcán zajlik a kalózszoftverek értékesítése Mexikóban. A Bloomberg által készített videóriportban láthatjuk, ahogy az illegális kereskedők egymás hegyén-hátán álldogálva kínálják a nejlon tasakba csomagolt legújabb programokat, és egy percig nem tartanak a hatóságok vigyázó szemétől.

A riport szerint az üzlet igen jövedelmező. A kereskedők ingyen töltik le a kalózszoftvereket a netről (ez Mexikóban nem illegális), majd lemezre kiírva, becsomagolva kínálják a potenciális vevőiknek (ez már illegális lenne). A kereskedők szerint bőven van kereslet: vevőik folyamatosan a legfrissebb kiadásokat keresik. Jobb napokon több mint 200 dollárt is megkeresnek, ebből még a helypénz kifizetése után is jelentős hasznuk marad...

A világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő BSA szerint tízből hat Mexikóban eladott szoftver kalózpéldány. Ez az érték évi 600 millió dolláros veszteséget okoz a jogtulajdonosoknak.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek