Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogyan ismerjük fel a hamis kézitáskákat?

Az interneten, piacokon sok helyen árusítanak márkás kézitáskákat, és nagy a kísértés, hogy olcsón hozzájussunk egy gyönyörű Prada vagy Fendi táskához. A hamisítványok azonban csak elsőre tűnnek jó választásnak, hiszen a minőségük gyengébb, ráadásul a hamisítók nem fizetnek adót, így a közös kasszát is megrövidítik. Emellett arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a hamisítványok megvásárlásával a szervezett bűnözést támogatjuk, és a befolyó pénzek, akár a terrorista hálózatokhoz is eljuthatnak.

Régebben könnyebb volt felismerni a hamisítványokat: az elírt logók, a feltűnően rossz alapanyagok elárulták a hamisítványokat. Manapság azonban sokkal ügyesebbek a hamisítók, így nehezebb kiszúrni a nem eredeti termékeket.

Hogyan tudunk még is megbizonyosodni arról, hogy eredeti termékkel van dolgunk?


  1. Az eredeti termékeket csak márkaboltok vagy hivatalos, regisztrált viszonteladók árusíthatják, így ha piacokon vagy gyanús internetes oldalakon bukkanunk ilyen lehetőségre, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy hamisítvánnyal van dolgunk.

  2. Ha van lehetőség tapogassuk meg a táskát, elsősorban a belső kidolgozottság lehet árulkodó.

  3. Az ár is sokat mond. Egy eredeti Prada vagy Louis Vuitton táskát nem árulnak 10 ezer forintért.

  4. A terméken feltűntetett származási helyből is következtethetünk az eredetiségre, hiszen például a Fendi csak Olaszországban gyártja a termékeit, így egy Made in Taiwan felirat leleplezi a hamisítót.

11 Tovább

Hamisítványok az Obama kampány szuvenírjei között?

Bár hazánkban ennek nincsen hagyománya, az amerikai választásoknak részét képezi, hogy a jelöltek a legkülönbözőbb, a logójukkal ellátott termékeket értékesítenek támogató választóiknak. A Huffington Post pedig nem kevesebbet állít, mint hogy Barack Obama kampánystábja hamis táskákkal kampányol.

A cikk szerint két különösen népszerű bevásárlótáska is kapható az amerikai piacon, amelyek koppintása lehet az Obama kampány logójával ellátott szuvenír. Az egyik az L.L. Bean vászontáskája, a másik egy francia tervezésű nejlon táska a Herve Chapelier logójával, amely a kilencvenes években igen nagy népszerűségnek örvendett Manhatten tehetős lakói körében. 

A fenti képen valóban látható, hogy a két táska között egészen apró különbségek vannak csak: a kampánylogó mellett az elnök 2012-es újraválasztására bíztató darab pántja talán valamivel rövidebb. Ja, és a francia táska 100 dollár, a felkelő napos O betűs alig 25...

A Huffington Post szerint az Obama-stáb nem kommentálta a hasonlóságot, majd, mintegy az elnöki stáb védelmében hozzáteszi, ezeket a táskákat már megjelenésük óta másolják. Az L.L. Bean formatervezése esetében ez annyit jelent, hogy 65 éve jelennek meg folyamatosan az utánzatok.

0 Tovább

Ijesztő a hasonlóság!

Valószínűleg nem sokan vannak az olvasóink között, akik egy Birkin táska megvásárlásán törik a fejüket, de ettől függetlenül érdemes megnézni az alábbi videót, amiben luxusmárkák tárcáit és táskáit hasonlítják össze a szakértők.

Nyílván más persze megtapogatni ezeket a táskákat, de még így is látszik, hogy az anyagban bemutatott hamisítványok milyen döbbenetesen jó minőségűek. Ijesztő - így fogalmaz a szakértő. (Egyébként pont az ilyenek megtévesztő jellegéről írtunk néhány napja itt a blogon.) 

Szóval, akár tervezitek egy Chanel táska vagy egy Hermés tárca beszerzését, akár nem, nem baj, ha tudjátok, mik jelentik a különbséget a hamis és eredeti között:

- A termék anyaga: érdemes utánanézni, az eredeti gyártó, milyen anyagokat használ. A videóban például az eredeti Chanel pántján a fémkarikák aranyozottak, az eredeti tárca pedig báránybőr, ellentétben a hamisítványokkal, ahol a fémkarikák műanyag hatásúak, a tárca pedig merev, rugalmatlan bőrhatású anyagból készült.

- A kivitelezés: apró különbségek, de ezek jelentik a luxuséletérzést az eredeti cikkek esetében. A Hermés tárcát például kézzel varrják, és ez látszik is rajta, míg a Chanel táskák esetében kisebb öltésekkel dolgoznak, mint a hamison. Ugyanígy a Birkin táskáknál a finomabb fémmunka jelenti különbséget a hamis és eredeti lakatok és a zárszerkezet között: az egyik könnyen kezelhető, a másik kicsit akad.

0 Tovább

Még a New York-i divatgurukat is átverik a hamisítók

Talán emlékeztek arra a Szex és New York epizódra, amikor Samantha meggyőzi Carrie-t, hogy vegyenek az egyik világmárkát koppintó hamis táskát egy utcai árustól, ám Carrie végül nem megy bele az üzletbe, mert neki szüksége van arra a tudatra, hogy az eredetit birtokolja.

Mostanság talán a nagy divatguru, Carrie is elbizonytalanodna, mert internetes oldalakon, elsősorban az eBay-en igazán kedvező árakon kínálják különböző világmárkák táskáit. Sokszor a legnagyobb szakértők sem tudják eldönteni, hogy igazival vagy hamisítvánnyal van dolguk. A New York Magazine néhány példát is talált arra, hogy még a szakértőket is átverik néha.

Az elismert divatfotós Karineh Gurjian-Angelo egy Yves Saint Laurent kézitáskát vett az eBay-en 300 dollárért. Nem volt benne biztos, hogy eredeti, amikor az interneten megvette, ám a kézhezvételkor minden kétsége elszállt. Biztos volt benne, hogy jó boltot csinált, hiszen potom pénzért jutott egy eredeti táskához. Az igazságra csak akkor döbbent rá, amikor letörött a táska füle, és elvitte a táskát javítani egy YSL márkaboltba. Ott ahelyett, hogy megjavították volna felhívták Gurjian-Angelo figyelmét, hogy hamisítványt birtokol. Az eladó ráadásul kioktatta a fotóst, fel hívva a figyelmét a rossz minőségű varrásra és a táska aljáról hiányzó dombornyomásra.

- Úgy éreztem magam, mint az iskolában az igazgatói irodában – mondta Gurjian-Angelo a New York Magazine-nak.

Nem járt sokkal jobban Vickie Laliotis divatblogger sem, aki egy Chanel táskát vásárolt az egyik helyi turkálóban. Megvizsgálta és azt gondolta eredeti, hiszen jó minőségű volt és a logót is a helyén találta. Ki is pengetett érte 100 dollárt. Később újra megvizsgálta és a varrásból, és egyéb elsőre fel nem tűnt jelekből arra következtetett, hogy hamisítványnal van dolga.

- Nem bírtam hordani. Úgy éreztem, hogy egy csaló vagyok – nyilatkozta Vickie.

A világmárkák képviselői szerint biztosra csak akkor mehetünk, ha márkaboltban vásárolunk. Más szóval akkor mehetsz biztosra, hogy eredeti táskát vásárolsz, ha van elég pénzed kifizetni a teljes árat, ahelyett, hogy jó üzletet csinál a piacon vagy a neten.

 

2 Tovább
12
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek