Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új találmány szűrheti ki a hamis gyógyszereket

A PharmaCheck a mikrofluidika eszközeivel tesztel le kis mennyiségeket a gyógyszerekből, hogy kiderüljön, tartalmaznak-e aktív hatóanyagot. Cynthia Graber írása.

0 Tovább

Tudomány a hamisítás ellen

Egy innovatív tudományos megoldás szerint aranytartalmú nanorészecskék is kerülhetnek mindennapi használati cikkeinkbe annak érdekében, hogy ezek eredetiségét igazolják. Mivel az arany nem minősül mérgező anyagnak, ezért élelmiszerek, gyógyszerek eredetiségigazolására is használnák.

Az NBC Learn által bemutatott riport szerint a Michigan Állami Egyetem (MSU) kutatóközpontjában fejlesztett hamisítás elleni technológia azon az ötleten alapul, hogy a termékek egyfajta nyomkövető anyagot tartalmazzanak, amely ellenőrizhetővé teszi ezeket és igazolja valódiságukat.

0 Tovább

Az eső segít a hamis tejipari termékek kiszűrésében?

Új-zélandi kutatók felfedezték, hogy a helyi esőzés olyan természetes izotópokkal rendelkezik, amelyek a legelők fűjét fogyasztó tehenek tejében, s így a szigetországban előállított tejtermékekben is kimutathatók. A technológiát hamisítványok kiszűréséhez használnák.

0 Tovább

Dobogós magyar csapat a Microsoft technológiai versenyén

Mai bejegyzésünk kicsit off topik, mert nem a hamisításról, kalózkodásról vagy jogérvényesítésről szól, mégis, mivel sokat írunk a szellemi termékek fontosságáról, hozzáadott értékéről és innováció ösztönző erejéről, ezek kapcsán egy magyar technológiai sikerről számolunk be.

A Microsoft Magyarország közleménye szerint az előkelő harmadik helyet szerezte meg a magyar Turtle Games csapat a Sydney-ben zajlott Imagine Cup technológiai versenyén az okostelefonokra történő játékfejlesztés kategóriájában. Utoljára három éve jutott magyar csapat a döntőbe, akkor szintén bronzérmesek lettek a hazai diákok. A Microsoft Imagine Cup a világ első számú technológiai diákversenye, amelyen a nevezők feladata, hogy az emberiség legégetőbb problémáira találják meg a választ. A magyar csapat harmadik helyet szerzett játéka a korlátos erőforrásokkal való gazdálkodásra és a fenntartható fejlődésre helyezi a hangsúlyt.

A Microsoft 10 évvel ezelőtt indította el a versenyt abban a hitben, hogy a diákok képesek arra, hogy megváltoztassák a világot. Egy évtized alatt 190 országból mintegy 1,65 millió tanuló vett részt a Microsoft világversenyén, ötletet merítve egyebek mellett az Egyesült Nemzetek millenniumi fejlesztési céljaitól kezdve saját országuk problémáin keresztül saját tapasztalataikig. A verseny mottója: "Képzelj el egy olyan világot, amelyben a technológia képes a legnehezebb problémák megoldására."

0 Tovább

Mágikus lencse a hamisítás ellen

A jelenleg elérhető leghatékonyabb hamisítás elleni technológiának minősítették a fejlesztők azt címke rendszert, amelynek felülete csak egy speciális lencse segítségével válik látható.

A ForgeGuard fantázianevű eljárást a Fujifilm fejlesztette ki. A címkére nyomtatott szöveg, grafika és színek szabad szemmel nem,  csak az olvasáshoz kifejlesztett lencse segítségével válnak láthatóvá. A címkézés 2400 dpi felbontású nyomtatást lesz lehetővé, ráadásul teljes színskála használatával, miközben a ma használt biztonsági címkék csak 1-2 színel operálnak. A címkézés anyaga fény- és hőtűrő képességű, így használata meglehetősen széles termékpalettán lehetséges.

A fejlesztő cég szerint a korábban alkalmazott eredetiségigazoló címkézések mára maguk is hamisíthatóvá váltak, így a cég most egy nagyobb biztonságot jelentő megoldást javasol. Mivel a leolvasáshoz az olvasóeszköz is szükséges, így a gyártó szerint meg kell határozni, hogy a termékellátás folyamatában, melyik, a fogyasztókhoz legközelebb eső szereplő végezze el az eredetiség ellenőrzést.

Az alábbi videóban látható, hogyan működik a technológia, és milyen sokrétű címkézési formát tesz lehetővé.

0 Tovább
«
12

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek