Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyház perel stúdiót

A film forgalmazásának felfüggesztését szeretné elérni a Church of God keresztény mozgalom, amely a napokban indított eljárást a Salvation Boulevard forgalmazói ellen. A világszerte mintegy 150 országban jelen lévő Church of God a szervezet megalapításának 100. évfordulója óta, azaz immár 25 éve használja azt a logót, amellyel a mozgalom képviselői szerint a filmben visszaélnek.

A szervezet szerint a közösség logója, pontosabban annak tükrözött változata jelenik meg a vígjátékban szereplő egyház jelképeként. A filmben Pierce Brosnan alakítja Dan atyát, aki meglehetősen szokatlan módszerekkel üzleti vállalkozássá fejleszti egyházközségét. Ennek az egyházközségnek a logója az, ami szinte megegyezik a Church of God védjegyével.

A keresztény hitközösség 2010-ben szerezte meg a védjegyoltalmat a körbeölelt keresztet formázó logóra. (Lásd jobb fölső sarok)

A film egy-egy képkockája

A mozgalom képviselői szerint a logó filmbeli felhasználása védjegyjogi jogsértésnek minősül, ezért pert indítottak a gyártó Sony Pictures, Mandalay Pictures és IFC Films, valamint a forgalmazó Comcast ellen. Keresetükben kérik a bíróságtól, hogy rendelje el a film forgalmazásának megszüntetését.

Nem ez az első eset, hogy prominens hollywoodi stúdió ellen védjegyjogi per indul. Legutóbb a Mike Tyson ismert arctetoválását készítő tetoválómester perelte a Warner Bros-t. Meglátása szerint ugyanis a stúdió illetéktelenül használja a bokszolónak rajzolt tetkót a Másnaposok 2 című filmben.

0 Tovább

Levédetnék bin Laden nevét a kínaiak

Mondja valaki, hogy a kínai üzletemberek nem ragadnak meg minden lehetőséget! Bár sokan a terrorizmusra asszociálnak Oszama bin Laden nevének hallatán, Kínában többeknek az ex al-Kaida vezér ismertségének kihasználása jutott eszébe... A helyi szellemi tulajdonvédelmi hivatal közleménye szerint a terroristavezér halálának másnapján már tucatnyi regisztrációs kérelem érkezett a helyi védjegyirodákhoz, hogy bin Laden nevét mind angol, mind különböző kínai átírásának formájában levédessék. Sőt, a hivatalhoz az al-Kaida nevének kínai átírására (Ji Di) is érkezett védjegykérelem.

Ami azt illeti, nem ez az első alkalom, hogy kínai kereskedők bin Laden nevét kívánják használni védjegyként. 2001-ben két kérelmezőt utasítottak el az illetékes hivatalok, akik 1. ruházati termék márkaneveként, 2. kozmetikai termékcsalád márkaneveként kívánták használni a közismert nevet.

Egy Zhejiang tartományi védjegyügynökség vezetője szerint bin Laden halálának bejelentését követően csak a tartományban több mint 100 védjegykérelem érkezett, ő személyesen is mintegy 20 kérelmezővel konzultált.

A "leleményes" üzletemberek többnyire fiatalok, zömmel online boltok tulajdonosai, akik remélik, hogy a név ismertségével még jobban fellendíthetik saját forgalmukat. A kérelmezők termékei között farsangi maszkok, autómatricák, hamutartók és celeb figurák is szerepelnek.

Igyekezetük ellenére azonban egyik kérelmező sem tudhatja majd magáénak a bin Laden védjegyet. A kínai jogszabályok szerint ugyanis az olyan termékek, amelyek káros hatásúak lehetnek, a közjó és a közmorál ellen valók nem kaphatnak védjegyoltalmat.

0 Tovább
12
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek