Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hamis nézettségi adatok ellen küzd a YouTube

A 21. század világában ahhoz már hozzászokhattunk, hogy nem csak a fizikálisan létező termékeket hamisítják, hanem az egyéb digitális tartalmakat is, de arra talán nem is gondolnánk, hogy vannak, akik olyan elvont dolgokat hamisítanak, mint például egy videó nézettsége. Egyre többen gondolják azonban, hogy a YouTube kínálta hirdetési pénzekért cserébe megéri meghamisítani a feltöltött kisfilmek nézettségi adatait. Éppen ezért indított nagyszabású akciót a Google tulajdonában lévő videó-megosztó portál, amelynek célja, hogy kiszűrje a hamis látogatottsági adatokat.

0 Tovább

Mi van a hamisítványban?

Talán többen is vannak köztetek, akik játszanak a Game Boy Advance (GBA) játékaival, nekik, de mindenki másnak is érdekes lehet a mai poszt. Találtuk egy videót a legnagyobb videómegosztón, amelyben a készítő a GBA játékkártyáit boncolja fel, hogy megnézze, milyenek belülről.

Összevetésül szétszed egy eredeti kártyát is, hogy lássuk, hol és hogyan helyezkednek el benne a chipek, milyenek a feliratok, illesztések stb. Aztán szétcsavaroz három hamisítványt, amelyek nem csak az eredetitől térnek el, de egymástól is, sőt van bennük néhány szükségtelen "alkatrész" is. A videó végén jól látható, hogy a négy kártya négy különböző megoldással lett összerakva.

0 Tovább

Hogyan ábrázoljunk helikoptert videójátékban?

A jogi útvesztő fogalma elég helytállónak tűnik mai hírünk alapján. A The Holywood Reporter számol be egy érdekes jogi esetről, amelynek főszereplői a Battlefield játékokat fejlesztő Electronic Arts (EA) és a harcászati gépeket gyártó Textron. A két cég ugyanis vitába került egymással, sérti-e a Textron jogait, ha a videójátékokban az általa gyártott helikopterekkel azonos megjelenésű harcászati eszközöket rajzolnak a grafikusok.

Korábban az EA és a Textron már pereskedett egymással, akkor az utóbbi védjegyjogi jogsértéssel vádolta az előbbit. A felek 2008-ban peren kívül egyeztek meg egymással. Most azonban a Textron ismét perrel fenyegeti a fejlesztőt, mondván árukülsőre (trade dress) vonatkozó jogait sérti, hogy a Battlefield 3 játékban megjelenő helikopterek éppúgy néznek ki, mint amelyeket a cég harcászati célokra gyárt.

Balra a Textron Viperája, jobbra a Battlefield-ben megjelenő jármű

Az EA, hogy elébe menjen a pernek, maga fordult a bírósághoz, kérve a testületet, mondja ki, hogy ilyen esetekben a másolás nem sérti a gyártó kereskedelmi érdekeit. Az EA szerint a H-1Z Viper, a UH-1Y és a V-22 Osprey helikopterek szerepeltetése a játékban nem jogellenes, sőt, a játékok csomagolásán a jogszabályoknak eleget téve fel is tüntetik, hogy a Battlefield-ben megjelenő fegyverek és egyéb harcászati eszközök valós eszközökkel való hasonlósága nem feltételez a két cég között kereskedelmi kapcsolatot.

(Via: THR)

0 Tovább

Hivatalos viszonteladótól hamisítványt?

Világszerte egyre ismertebbek az ún. ötujjas cipők. Az alapvetően futócipőnek ajánlott, öt-öt kialakított lábujjal rendelkező lábbelikkel a Vibram robbant be a köztudatba. A trendi darab nem meglepő módon a hamisítók figyelmét sem kerülte el. A cég merész hamisítás elleni kampányáról mi is írtunk korábban, ma pedig egy vásárlói tapasztalatot mutatunk meg.

Az alábbi, vizuálisan néha kicsit nehezen követhető videó érdekessége, hogy a készítő hivatalos viszonteladótól rendelte ötujjas cipőjét. A kicsomagolásnál azonban gyanússá vált számára, hogy nincs a dobozban a tájékoztató füzetke és a cipők gumitalpa sem tiszta. Alaposabb szemrevételezésnél talált néhány további hibát az anyag és a gumitalp kidolgozásában is. Természetesen reklamált az értékesítőnél, ahol elismerték, az utóbbi időben több hamisítványt is találtak, és felajánlották, hogy kicserélik a hamis cipőt eredetire.

A tanulság? Mindig nagyon oda kell figyelni az online vásárlások során. Nem pusztán a kosár telepakolása előtt és közben legyünk figyelmesek, de a termék megérkezését követően is alaposan vizsgáljuk meg a kapott árut, hogy tényleg az-e, amit vártunk.

0 Tovább

Miről ismerjük fel a hamis fejhallgatót?

Ma egy oktató videóval készültünk, amit a legnagyobb videómegosztón találtunk, és ami segít eligazodni a hamis fejhallgatók világában. Egészen pontosan egy Sony márkajelzéssel ellátott fejhallgató esetében veszi végig, melyek azok az apró kis jelek, amelyek utalnak arra, hogy a termék nem eredeti. Ami azt illeti a videó anyaga alapján a hamisítvány elég meggyőző, és ha nem tudjuk, mit keressünk, igen nehéz lenne megmondani, az eszköz eredeti-e vagy sem.

Az olcsó ár és a gyenge minőségű csomagolás ennek a terméknek az esetében is jó indikátor. Az útmutató rendben van, bár állítólag csak egy fénymásolat. A fejhallgatóhoz járt védőtasak, de a Sony jelzés már hibásan van rajta.

Magán a fejhallgatón már nehezebb észre venni a különbségeket. Talán az egyik legjobb jelzés a fejpánt részen az anyag gyűrődése (az eredetin a belső oldalon sem gyűrődik meg az anyag), illetve az dudor a pánt ívében, ami az eredetin biztos nincs meg. A másik jó jel a fülrész oldalára helyezett "for Digital" címke - ahogy a videóban is elhangzik, a Sony minőség ellenőrei biztos nem engednek át a rostán egy olyan terméket, amin lóg a címkézés...

3 Tovább
«
123

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek