Kínában a közelmúltban bezártak egy múzeumot miután kiderült, közel 40 ezer darabból álló, hivatalosan antikvitásokat bemutató kollekciója hamisítvány. A 2010-ben megnyitott intézmény császárkori vázáit például modern rajzfigurák ékesítik.

Hamis antikvitás

12 kiállítási teremmel 2010-ben nyitotta meg kapuit Kína Hebei tartományában a Jibaozhai Múzeum, amely hivatalosan antik művészeti és történelmi emlékeket mutatna be. A múzeum létrehozására közel 88 millió dollárt költöttek, most azonban a befektetett pénz mind kárba veszett.

A hamisítási botrány azt követően derült nyilvánosságra, hogy egy kínai író, Ma Boyong múzeumi látogatását követően néhány furcsaságra hívta fel a figyelmet a nyilvánosság előtt. Ennek hatására például kiderült, hogy a kiállítási tárgyak között szerepel olyan 4000 évesre datált tárgyi emlék, amelyen a 20. században kialakult írásmódú szöveg szerepelt, ugyanígy egy Tang-dinasztia korára datált ötszínű porcelán váza, miközben a festési technikát csak több száz évvel később dolgozták ki, sőt egy Qing-dinasztiához társított váza is, amelyen modern rajzfigurák szerepelnek. A hamisítványokat 100 és 2000 jüan közötti összegért szerezte be a múzeum.

Qing kori műalkotás?

A kulturális intézmény vezetői nem tagadták, hogy hamisítványok lehetnek a kiállítási tárgyak között, bár mind hangsúlyozták, hogy eredeti műkincseik is vannak. A helyettes kurátor szerint a gyűjtemény fele eredeti, míg a múzeum főtanácsadója szerint legalább 80 tárgy valódi a 40 ezer közül... 

(Via: National Post, Washington Times)