Az elmúlt években a népszerű uTorrent programot fejlesztő BitTorrent Inc. mindent megtett azért, hogy lerázza magáról a kalózkodás vádját, és ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, eddig sikeres is volt az ez irányú munka. A torrentfreak a napokban azonban kalóz kifejezéseket talált a letöltő szoftverben, amik jelentős kérdőjeleket hagynak maguk után.

A Bram Cohen által már több mint egy évtizede feltalált BitTorrent szinte azonnal az elsőszámú fájlcserélő megoldássá lépett elő nem csak a legális tartalmakat megosztók között, de a kalózok számára is. A cég azonban mindezidáig azzal védekezett, hogy nem a technológia, tehát közvetve nem ők a hibásak azért, mert azt rossz célokra használják. Kommunikációjukban többször is elzárkóztak az illegális, szerzői jogokat sértő tartalmakat megosztóktól.

A TorrentFreak szerkesztőségének azonban feltűnt egy sor olyan kifejezés a uTorrent RSS olvasójában, aminek a legális forrásból származó anyagok esetében vajmi kevés értelme van. Az RSS olvasó segítségével egyébként a felhasználóknak lehetőségük van olyan torrent portálok legfrissebb feltöltéseinek nyomon követésére, mint amilyen pl. a Pirate Bay. Ebben önmagában még semmi különös nincs, hiszen az olvasóba legális forrásokat is tölthetünk, így a megléte indokolt. A beállításokban azonban olyan hagyományosan kalóz anyagok minőségének megjelölésére használt kifejezések vannak beépítve mint  DSRip, DVBRip, DVDScr, DVDRip, PDTV, Satrip vagy WebRip. Ezek közül a legtöbbnek csak az illegális forrásokból származó mozifilmkópiák esetében van értelme, így ezek meglétéből logikusan levezethető, hogy a program fejlesztése során figyelembe vették a kalózok igényeit.

 A programot fejlesztő BitTorrent Inc. még nem válaszolt a TorrentFreak felvetéseire, hogy miért szerepelnek az illegális tevékenységgel összeköthető fogalmak a uTorrent-ben, ami ugyan nem törvénytelen, de újabb támadási felületet adhat a cégen a jogvédő szervezeteknek.

via: torrentfreak