Akár új fordulatot is hozhat a kalózkodás kezelésében az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) vezetőjének azon állásfoglalása, miszerint az illegális letöltésre a lopás talán nem a legjobb kifejezés.

Az MPAA hosszú ideje azonosítja a szerzői jogi jogsértést a lopással. Ennek talán legismertebb példája a „Nem lopnál autót…” kezdetű kalózkodás elleni kampány, amelyet komoly figyelmeztetésnek szántak a jogvédők a visszaélések ellen. Christopher Dodd, az MPAA 14 hónapja megválasztott vezetője azonban úgy véli, a filmipar olyan átalakuláson megy keresztül, amely más terminológiát követel meg a jogsértésekre vonatkozóan.  Dodd Cannes-ban adott interjút a Variety magazinnak, amelyben a digitális átalakulásra vonatkozóan kifejtette, egyre több és több online platformot lehet és kell feltölteni tartalommal, amelynek során a fogyasztói igények kiszolgálását kell előtérbe helyezni.

Az MPAA képviseletében Dodd is támogatta tavaly az amerikai törvényhozás által tárgyalt kalózkodás elleni jogszabályokat, így a SOPA tervezetét is. A jelentős kritikára válaszul ezt a tervezetet végül elvetették, de a filmes szakértő szerint a szerzői jogvédelmet nyújtó törvények szigorítására és modernizálása továbbra is elengedhetetlen. Az MPAA vezetője szerint a jövőben árnyaltabban közelíti majd meg a kalózkodás elleni intézkedések kérdését, amely gondolat mentén hozzátette: „rossz úton haladunk, ha tolvajlásnak nevezzük (a szerzői jogi jogsértést)”.

(Via: Variety)