Hamis tengerészeti térképekre és más hamisított vízügyi publikációkra vonatkozóan adott ki figyelmeztetést az Egyesült Királyság Vízügyi Hivatala (UK Hydrographic Office, UKHO). A szervezet a hamisítványok azonosításában segítséget nyújtó tájékoztatót is megjelentetett.

Balra egy hamis, jobbra egy eredeti almanach (Forrás: admiralty.co.uk)

A kalózkodás egy újabb formája ütötte fel a fejét a tengereken az UKHO szerint, ám ezúttal nem a kereskedelmi hajókat fosztogató kalózok jelentik a veszélyt, hanem a hamisítók által terjesztett hamis tengerészeti.

A hivatal szerint egyre nagyobb számban terjednek ilyen hamisítványok, amelyek használata fokozott veszélyt jelent a tengerészekre és hajóikra. Ezeket ugyanis nem ellenőrzik olyan szigorúan, mint az Admiralitás hivatalos publikációit, így az útvonaltervezés és a navigáció során nem jelentenek megbízható segítséget a tengerészeknek.

A figyelmeztetés szerint az UKHO felvette a nemzetközi tengerészeti és vízügyi szervekkel a kapcsolatot, hogy egyeztessen ezekkel a hamisítás elleni közös fellépésről. A hivatal egyúttal közzétett egy tájékoztatót is, amellyel a hamisítványok azonosításában igyekszik segíteni, kiemelve, hogy a nyomtatott anyagok minőségén észlelhető, ha nem eredeti termékről van szó. A hamis térképek esetében például a használt papír vastagsága, a festék színe és élénksége, a kiadvány súlya mind olyan indikátor, aminek nem megfelelősége gyanúra adhat okot.

(Via: Maritime Journal)