Egyetlen rajtaütés során ötvenezer hamis, többségében New York Yankees jelölésű baseballsapkát foglaltak le az illetékes hatóságok a newarki kikötőben.

A július végén talált nagy mennyiségű hamisítványról csak most nyilatkozott a rendőrség. A termékek összértéke megközelíti az egymillió dollárt. A fejfedőket feltehetően utcai árusoknak szánták a feladók – vélekedett a Határőrség szóvivője, Anthony Bucci. Konkrétumokról azonban egyelőre nem tudott beszámolni, mert még keresik a lehetséges hamisítókat és a konténer feladóit, címzettjeit – tudósított a New Jersey Today.

A hivatalos papírok szerint a konténernek egyébként háztartási cikkeket kellett volna tartalmaznia. A sapkák a hatóság közlése szerint többnyire silány minőségűek voltak, és nem szerepelt rajtuk semmiféle utalás a bitorolt védjegyek, köztük luxusmárkák licenceire.

 

Az árusoknak valószínűleg azonban mindezek ellenére is könnyű dolga lett volna. A jenkik logójával ellátott baseballsapkák nem csak a nagy almában, de egész Amerika- és világszerte a legnépszerűbbek és legkelendőbbek közé tartoznak. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy már hosszú évek, évtizedek óta a hamisítók kedvelt célpontja. Erről nem csak a híradásokban bizonyosodhatunk meg, de a videómegosztókon is bőven akad felvétel, amely sapkák eredetiségét firtatja, vagy éppen tipped ad, hogyan kerülhetjük el a hamisítványokat.

Az akcióról egyébként Robert E. Perez, a városi rendőrség műveleti vezetője azt nyilatkozta a fogás a területen dolgozó munkatársak szakértelmének és éberségének bizonyítéka. A hamisítványok forgalomba kerülésének megakadályozása kulcsfontosságú, a fogyasztók mellett az amerikai gazdaságot is védi – nyilatkozta a parancsnok.