Az Amerikai Mozgókép Szövetség szeretné elérni, hogy csökkenjen azoknak a mozilátogatóknak a száma, akik felvételeket készítenek a vetítőtermekben, így okozva kárt az iparágnak.

 

A premier előtti vetítéseken már az sem szokatlan az Egyesült Államokban, hogy a mozik alkalmozattai éjjellátó készülékekkel felszerelkezve, nagy gonddal figyelnek meg minden gyanús látogatót, vagy éppen telefonokat, vagy más, felvétel készítésére alkalmas eszközöket koboznak el.

Sokaknak ez a gyakorlat nem tetszik, de vitathatatlan, hogy kamerás kalózvideók egyre ritkábban bukkannak fel. Talán ezen a sikeren felbuzdulva frissítette az MPAA a “Hatékony módszerek filmlopások megelőzésére” című tájékoztatóját, amit a filmszínházak számára állított össze, számol be a torrentfreak.com.

Ebben a szervezet leírja, hogy a kamerás kalózkodás még mindig súlyos problémának tekinthető (a kalózvideók 90%-a ilyen módszerrel készül) és egyúttal azt javasolja a mozik tulajdonosainak, hogy tiltsák meg az olyan eszközök használatát a vetítőtermekben, amikkel kép- és hangfelvétel, vagy akár fénykép készíthető.

Javasolják továbbá azt is, hogy az alkalmazottak azonnal lépjenek akcióba, ha ilyen cselekményt látnak. Ajánlásuk szerint a rendőrséget kell kihívni, ha pedig ők nem érkeznek meg húsz percen belül, akkor az elkövetőket fel kell szólítani a tevékenység befejezésére, kikísérni a teremből és felírni a személyes adataikat. Természetesen külön kiemelik, hogy erőszak nem alkalmazható, még hozzájuk érni sem szabad. Ezek után “hagyni kell a megfelelő hatóságokat, hogy eldöntsék, milyen törvényeket szegtek meg és ezekért milyen következmények terhelik őket”.

Az MPAA arra is figyelmeztet, hogy az illegális felvételeket készítők általában nagyon találékonyak, ha a felvevő szerkezet elrejtéséről van szó. Lehet az álca egy ráterített kabát vagy egy kalap is, de előfordulhatnak direkt erre a célra tervezett, rejtett eszközök is, mint például “szemüvegkeretbe, vagy éppen üdítős palack kupakjába rejtett kamerák. “

Fontos szerintük arra is odafigyelni, hogy maguk az alkalmazottak kit visznek be a vetítésre, sokszor előfordul ugyanis, hogy egy “barát” látogatja meg őket munka közben, aki rájuk hivatkozva a vetítésre, vagy a vetítőfülkébe is bemehet. A megfigyelés alól pedig az ilyen és ehhez hasonló cselekmények megakadályozásával megbízott cégek alkalmazottai sem lehetnek kivételek, mert előfordulhat, hogy sokan közülük azért jelentkeznek erre a munkára, hogy később visszaélhessenek a helyzetükkel.

Fontos a tájékoztatás is: a moziknak azt ajánlják, hogy tegyenek ki figyelmeztető táblákat a termekben és azokon kívül is. Ezekkel tájékoztatnák a látogatókat arról, hogy bármilyen felvétel készítése “jogi következményeket von maga után”, továbbá előre figyelmeztessék őket, hogy a mozik alkalmazottai belépés előtt belenézhetnek a táskájukba is.

A mozik alkalmazottai pedig azért lehetnek motiváltak, mert az MPAA 500 dollárral (kb. 110.000 forinttal) jutalmazza őket minden leleplezett kalóz után a Take Action! (Lendülj akcióba!) program keretén belül.

via: torrentfreak