Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

23 ezer fájlcserélő "felmentve"

23 ezer fájlcserélőt mentett fel az amerikai bíróság, azaz, hogy egészen pontosak legyünk arról döntött, nem indítható ellenük eljárás abban a formában, ahogy azt a hollywoodi stúdió elgondolta.

Korábban mi is megírtuk, hogy A feláldozhatók című filmet gyártó NU Images rekordmennyiségű, 23322 internetező ellen indított eljárást, akik illegálisan töltötték le a filmet az internetről. (A rekordot egyébként alig két hétig tudták tartani, miután A bombák földjén gyártója 24583 IP cím megadásával nyújtott be keresetet a letöltők ellen.) A cég jogi képviselői a hosszú IP cím listát a washingtoni bíróságra (U.S. District Court of Columbia) adták be, kérve a hivatalt, hogy kötelezze az internetszolgáltatókat az előfizetők IP címek alapján történő azonosítására.

Az ügyben eljáró bíró első körben az illetékesség kérdését vizsgálta meg. Ennek alapján úgy határozott, hogy a bíróság csak azon személyek ellen illetékes eljárni, akik a bíróság körzetében élnek, azaz a NU Images nem kérheti olyan internet előfizetők adatait, akik a körzethatárokon kívül eső országrészekben élnek. A TorrentFreak becslése szerint ez azt jelenti, hogy a megnevezett IP címek 99 százaléka hatáskörön kívüli, azaz mintegy 23200 letöltő egy időre bizonyosan fellélegezhet.

0 Tovább

Elkapták az Alkonyat kiszivárogtatóját

Ez év tavaszán szivárgott ki néhány fotó és képkocka a nagysikerű Twilight széria negyedik részéből, amely érthető módon felbosszantotta a filmet gyártó Summit Entertainment csapatát. A kiszivárogtatott fotón a két főhős látszik, amint nászútjukat töltik, míg a rövid jelenet (Figyelem! SPOILER!) Bella vámpírrá válásának folyamatát sejteti látni. A rajongók által erősen várt következő epizód, a Hajnalhasadás ősszel kerül csak a mozikba. A stúdió bejelentése szerint most megtalálták a kiszivárogtatás forrását Argentínában. 

Az Edward karakterét alakító Robert Pattinson a képek eltulajdonítását és nyilvánosságra hozását követően elkeserítőnek nevezte az esetet, elítélte a történteket, és kérte a rajongóikat, segítsenek megtalálna a jogsértőt. A Summit által alkalmazott jogi cég négy kontinensen, Észak- és Dél-Amerikában, Európában és Ausztráliában nyomozott, hogy megtalálják a forrást, akit végül Daiana Santia személyében Argentínában azonosítottak. 

Az érintett ellen polgárjogi eljárás indul az Egyesült Államokban és Argentínában, míg az utóbbi országban büntetőeljárást is kezdeményezett a stúdió. Az ügyben a nyomozás még folyik, feltételezik ugyanis, hogy a lopásban mások is közreműködtek.

0 Tovább

Egyház perel stúdiót

A film forgalmazásának felfüggesztését szeretné elérni a Church of God keresztény mozgalom, amely a napokban indított eljárást a Salvation Boulevard forgalmazói ellen. A világszerte mintegy 150 országban jelen lévő Church of God a szervezet megalapításának 100. évfordulója óta, azaz immár 25 éve használja azt a logót, amellyel a mozgalom képviselői szerint a filmben visszaélnek.

A szervezet szerint a közösség logója, pontosabban annak tükrözött változata jelenik meg a vígjátékban szereplő egyház jelképeként. A filmben Pierce Brosnan alakítja Dan atyát, aki meglehetősen szokatlan módszerekkel üzleti vállalkozássá fejleszti egyházközségét. Ennek az egyházközségnek a logója az, ami szinte megegyezik a Church of God védjegyével.

A keresztény hitközösség 2010-ben szerezte meg a védjegyoltalmat a körbeölelt keresztet formázó logóra. (Lásd jobb fölső sarok)

A film egy-egy képkockája

A mozgalom képviselői szerint a logó filmbeli felhasználása védjegyjogi jogsértésnek minősül, ezért pert indítottak a gyártó Sony Pictures, Mandalay Pictures és IFC Films, valamint a forgalmazó Comcast ellen. Keresetükben kérik a bíróságtól, hogy rendelje el a film forgalmazásának megszüntetését.

Nem ez az első eset, hogy prominens hollywoodi stúdió ellen védjegyjogi per indul. Legutóbb a Mike Tyson ismert arctetoválását készítő tetoválómester perelte a Warner Bros-t. Meglátása szerint ugyanis a stúdió illetéktelenül használja a bokszolónak rajzolt tetkót a Másnaposok 2 című filmben.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek