Karácsony közeledtével mindenki rohamszerűen kezd el vásárolgatni, hogy családtagjainak, rokonainak, barátainak beszerezze a karácsonyfa alá kerülő ajándékot. Általában az ünnepi bevásárlás nem kis összeggel terheli meg a pénztárcákat, így többen keresik a módját, hogy a lehető legköltséghatékonyabb módon jöjjenek ki a dologból. Mindeközben az online shoppingolás is egyre nagyobb teret hódit ideheza, ami szerintem hasznos és jó dolog, de nem árt néhány dologgal tisztában lenni.

Az internetes vásárlás egyik komoly veszélye, ha nem megbízható e-boltban vásárolunk, hogy átvernek és/vagy hamisítványba futunk. Ennek elkerüléséhez érdemes néhány szempontot szem előtt tartani az áru virtuális kosárba pakolása előtt:

1. Soha ne kattintsunk e-mail fiókunkban az ismeretlen feladótól érkezett, szuper akciókkal kecsegtető spam üzenetekre.

2. Inkább a már bevált internetes felületeken keresztül vásároljunk, amelyeket vagy mi magunk ismerünk, esetleg megbízható ismerőseink ajánlanak.

3. Ha még nem vásároltunk egy adott online kereskedőnél, járjunk utána, hogy a választott felületnek milyen a vásárlói megítélése. Valamelyik internetes keresőbe beírva könnyen kideríthetjük, más fogyasztók tapasztaltak-e hibákat, volt-e bármilyen problémájuk e-kereskedővel kapcsolatban.

4. Ellenőrizzünk az oldalt, nézzük meg a vásárlás menetére vonatkozó információkat. Ha például nem közöl pontos kapcsolattartási adatokat, nem találni rajta hivatalos működési szabályzatot, információkat, hogy probléma esetén mi a teendő, akkor kerüljük! Ha problémánk adódik, esélyünk sincs a panaszra.

5. Végezetül, figyeljünk az árra! A gyanúsan olcsó ár nem mindig egyenlő a szezonális akciókkal. Ha egy termék ára látványosan alacsonyabb a megszokott árnál, jó eséllyel hamisítvánnyal van dolgunk. Ez főleg a luxusmárkák esetében jellemző. Ha néhány ezer forintért kínálnak egy Louis Vuitton táskát, biztosak lehetünk benne, hogy nem a francia divatház készítette.

Biztonságos vásárlást mindenkinek!