A román vámhatóság az a baj, hogy a határra címkézés nélkül érkeznek a termékek, a jogsértő címkézés már az országhatáron belül kerül a termékre, így a vámellenőrzések során nem tudják megfogni a hamisítványokat.

A román vámhatóság, az ANV jelentése egyre nő az országba áramló hamisítványok aránya: az év első öt hónapjában például több mint 4000 hamis karórát foglaltak le, míg 2008-ban még alig 600 került elő ezekből. A szakértők becslése szerint a hamis órák alig három százalékát teszik ki az összes Romániába áramló hamisítványnak. Ezek vonatkozásában úgy kalkulálnak: minden második az országban luxus márka jelzésével eladott termék termék hamisítvány lehet.

Románia a hamis parfümök és órák kis tételben, a hamis ruhák, a hamis cigi vagy épp a hamis autóalkatrészek viszont hatalmas mennyiségben áramlanak az országba. A román vámszervek szerint a hamisítványok 90 százaléka Kínából érkezik.

A vámszerv szerint a hamis cikkek zömmel címkézés nélkül érkeznek a határra, ahol így könnyebben átcsúsznak az ellenőrzéseken. A jogsértő címkézést később, már az országhatáron belül varrják föl, illetve rögzítik egyéb módon, és piaci forgalomba immár így, "márkás" termékként kerülnek. A hatósági tapasztalata szerint ezt a gyakorlatot igazolja, hogy többszörösen került már elő önállóan, terméktől függetlenül hamis márkajelzésű címkézés. Ezekre több ezres tételben, nem ritkán tekercsekben bukkantak rá.

Az ANV értékelése szerint egyébként a román piac magas hamisítási aránya több okra vezethető vissza. A hamis, de olcsó termékek iránti kereslet részben a gazdasági válság hozadéka, de a jelentős piaci arányt a jogtulajdonosi tudatosság korlátozottsága is okozhatja, ahogy annak is köszönhető, hogy az eljárni illetékes hatósági szervek munkája nincsen kellő mértékben összehangolva.

(Via: Balkans.com; Kép: worldatlas.com)