Vitán felül áll, hogy az Apple legújabb iPhone-ja jelenleg az egyik legkeresettebb termék világszerte. Mivel azonban egyelőre csak néhány országban kapható, a keresletre a hamisítók is reagálnak. Íme néhány tipp a hamisítványok elkerüléséhez!

Szakértők szerint a világszerte forgalomba kerülő elektronikai termékek legalább 10 százaléka hamisítvány. A hamis mobilok, laptopok, táblagépek, MP3 lejátszók és egyéb eszközök évi 100 milliárd dolláros forgalmat generálnak. Népszerűségére való tekintettel az Apple termékei előkelő helyet foglalnak el a hamisítók palettáján: kamu 'i' jelzésű termékek özöne kapható a fizikai és digitális piacokon.

Ahogy minden más Apple terméket érint, úgy a legújabbat, az iPhone 5 készüléket sem kerüli el a hamisítás. Sőt! Mivel a termék annyira friss, hogy még csak szűkkörűen kapható, a türelmetlen rajongók most igazán kedvező helyzetet teremtenek a hamisítóknak. Egy igazi fan azonban nem akar hamisítványt venni! Nekik ad követendő tanácsokat az alábbi videó.

Az első tanács, hogy tudni kell, mit veszünk! A készülék megjelenése előtt számos pletyka keringett a dizájnról, méretekről. Most azonban már minden tudható, így aki tudja, mit keres, azt nem verhetik át! A második tanács, hogy az új telefon új operációs rendszerrel érkezett, tehát, ha a készülék újnak is látszik, de nem iOS6 fut rajta, akkor jó eséllyel hamisítvány. A harmadik tanács, hogy azzal is legyünk tisztában, milyen csomagolást kapott a telefon. Ha ez nem felel meg az elvárt minőségnek, akkor nem érdemes a telefont sem megvenni. Ötödik tanácsként célszerű ismerni az Apple szériaszám rendszerét, és ellenőrizni, hogy a választott termék kódja hiteles-e. Végezetül, online vásárlás esetén ellenőrizni kell, honnan postázzák a választott terméket, illetve hova kell utalni annak árát. Jelenleg a legújabb iPhone csak az USÁ-ban, Kanadában, Ausztráliában, Franciaországban, Németországban és Hongkongban kapható, amely lista az ősz folyamán több alkalommal bővülni fog.

Bár napi posztunk egy típusú készülékre fókuszál, a megfogalmazott tanácsok más esetekre is alkalmazhatók. Ha tudjuk, milyen minőségi elvárásaink lehetnek a megvásárolni kívánt termékkel szemben, illetve, hogy mit érdemes ellenőrizni kifizetés előtt, akkor nem verhetnek át!