Az ausztrál hatóságok a közelmúltban bukkantak egy kalózhálózat nyomára, amely olyan jó minőségű másolatokat kínált, amelyek könnyedén megtéveszthetnének bármely vevőt. Bejegyzésünkben egy termék összehasonlítós videót mutatunk, amely jól példázza az ausztrál tapasztalatot.

Hamis vs. eredeti

Az ausztrál hatóságok 1,2 millió kalózlemezt találtak egy Sydney-i raktárban. A hamisítók külföldről importálták az illegális kiadványokat: a lemezek, tokok, borítók és más promóciós elemek külön-külön érkeztek az országba, amelyeket azután állítólag egy sydney-i csomagolóüzemben állítottak össze. A hamisítványokat utóbb az eBay-en keresztül, az eredeti kiadványoknál 30 százalékkal alacsonyabb áron értékesítették. A gyanú szerint leleplezésüket megelőzően 65 ezer kalóz DVD adhattak el az interneten. A szakértők szerint a kalózlemezekről azok kimagaslóan jó minősége miatt könnyen hihették a vásárlók, hogy eredeti terméket vettek.

A legnagyobb videómegosztó oldalon böngészve találtunk egy videót, ami jól illusztrálja, hogy egyes hamisítványok milyen messze vannak már a nejlontasakos kalóztermékektől. Az alábbi anyag az itthon is vetített nyomozós sorozat eredeti DVD kiadását veti össze egy illegális másolattal. Mint látszik, a különbségek egészen aprók: a hamisítvány nyomdai kivitelezése picit más, a színe néhány árnyalattal eltér, kívülről van nejlonozva, míg az eredetin csak a műanyag tokon van fólia. Kinyitva kiderül, hogy a hamisítványba egy lejárt szórólapot tettek, hogy a lemezek elhelyezése másképp van megoldva, továbbá, hogy a hamis műanyag tok rosszul zár.

Bármilyen meggyőző és minőségi is a hamisítvány, ezeket sem ajánlott megvenni. Függetlenül attól, hogy mit gondoltok a hollywoodi stúdiók és filmesek bevételeiről, nem szabad elfelejteni, hogy az illegális kiadványok megvétele bűnözői tevékenységet támogat, sok esetben olyan szervezett bűnözői csoportokhoz folyik a bevétel, amely a kalózkodásnál sokkal súlyosabb törvénysértéseket is elkövet.