A Google nyomdokain haladva a Twitter is rendszeresen közzé teszi átláthatósági jelentését, amelyben számot adnak a hozzájuk befutott szerzői jogi eltávolítási kérelmekről. A kérvények száma az elmúlt időszakban, majdnem megduplázódott! 

A Google és a Twitter által mára már hagyománnyá érlelt jelentés rendkívüli jelentőségű, hiszen ennek hála betekintést nyerhetünk abba, hogy mi is zajlik manapság az interneten szerzői jogi szempontból.

Mint ahogy az a legutóbbi ilyen jelentéséből kiderült, a keresőóriáshoz éves szinten több száz milliós nagyságrendben érkeznek a Digital Millenium Copyright Act-ra (DMCA) hivatkozva az eltávolási kérelmek. Hozzájuk képest a mikroblog szolgáltató statisztikái kispályásnak tűnhetnek, mindazonáltal az adatok jól mutatják a főbb trendeket. A Twitter beszámolója szerint ugyanis ez év első felében 5753 kérvény érkezett be hozzájuk, ami pontosan 76%-kal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

A kérvények 22 399 Twitter felhasználót érintettek, és összesen 18 413 rövid üzenetet és 3993 képet kellett eltávolítani szerzői jogok megsértése miatt. További érdekesség, hogy a Twitterhez beérkező kérvényeknek csak a 61%-a járt sikerrel, és eredményezte az illegálisan felhasznált anyagok eltávolítását.

via: TorrentFreak