A Dhingana névre hallgató streaming szolgáltatás több hónapnyi küzdelem után végül a múlt héten bejelentette, hogy végleg bezárja kapuit. Az okok között ott van a kalózkodás is.

A korántsem előjelek nélküli döntés azért különös, mert a Dhingana India egyik legjobban támogatott startupjai közé tartozott. Az elmúlt évben több mint 7 millió dollárt invesztáltak a cégbe a befektetők.

A szakértők a bukást két fő okra vezetik vissza: az egyik, hogy több jogosulttal nem tudtak megegyezni a szolgáltatást illetően, a másik pedig az Indiában hatalmas méreteket öltő kalózkodás. Egyes felmérések szerint a szerzői jogi jogsértés 4 milliárd dollárnyi kárt okoz a távol-keleti ország gazdaságának.

Az utolsó szöget a vállalat koporsójába egy jelentős partner elvesztése ütötte: azzal, hogy a T Series nem hosszabbított velük szerződést, egyszerre 8000 dal tűnt el a választékukból. Ezt pedig már nem volt képes túlélni a Dhingana.

Némi reményt nyújthat az indiai helyzet jövőbeli rendezésére, hogy az ország másik két piacvezető streaming szolgáltatása, a Gaana és a Saavn egyelőre jól bírja a „tisztességtelen” versenyt a kalózokkal.

via: techcrunch