Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elektromosság lett a hamis alkoholból

Úttörő projektet valósítottak meg a brit hatóságok Lincolnshire régióban: a körzetben lefoglalt alkoholos italokat újrahasznosították, méghozzá úgy, hogy az italokból elektromosságot állítottak elő. Ezzel a módszerrel társadalmilag hasznossá tehetők az egyébként káros hamisítványok.

Megsemmisítésre váró italos dobozok

0 Tovább

Szokatlan módon hasznosul újra a hamisítvány

Szokatlan módját választották a hamisítványok forgalomból való kivonásának a brit Leicestershire hatósági szervei: a régióban lefoglalt napszemüvegeket istállók almozásához hasznosítják újra.

Összesen 480 pár hamisított, Oakley, Dior, Gucci és D&G márkajelzéssel ellátott napszemüveg újrahasznosításáról döntöttek a Leicestershire megyei hatóságok: a hamisítványokat bedarálják, majd az így keletkezett forgácsot ló alomként hasznosítják. 

A hatvanezer font értékű hamisítványt piacokon, kirakodó vásárokon és fesztiválokon foglalták le. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy az eredetinél jóval olcsóbban kínált hamis napszemüvegek nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak és az elvárt minőségi szabványnak, ezért viseletük nem lenne biztonságos. A hatóságok a teljes megsemmisítés helyett döntöttek az újrahasznosításról.

(Via: Leicestershire County Council)

0 Tovább

Zöld energia lett a hamis alkoholból

Több mint dicséretes a kelet-angliai Lincolnshire hatóságainak azon kezdeményezése, amellyel a lefoglalt hamisítványokat megpróbálják a köz javára hasznosítani. Többször olvasni, hogy az elkobzott hamis ruhákat a nemzeti hatóságok a jogtulajdonos jóváhagyásával a rászorulóknak adományozzák (a magyar NAV is szokott tenni ilyen felajánlást), ám ez az új program ennél kicsit tovább mutat.

A helyi kereskedelmi hatóság úgy döntött, megpróbálja maximalizálni a lefoglalt hamisítványok hasznosíthatóságát, és a régióban lefoglalt hamis alkoholos italok elégetésével állíttat elő elektromosságot. A helyi erőműben egy tonna hamis alkoholt égettek el a közelmúltban. Az így nyert energia egy átlagos otthon egy órányi áramszükségletét fedezi. A mennyiség talán nem sok, de a potenciálisan veszélyes és káros termékek így a társadalom számára hasznosulva végezték pályafutásukat, bizonyítva, hogy a hamisítás által okozott károk ezzel a módszerrel csökkenthetők.

A hatóságok a hamisítványok palackozásához használt üvegeket és fémdobozokat is újrahasznosíttatták, a cél ugyanis, hogy 100 százalékban feldolgozzák az anyagokat, és minden lehetőséget kihasználjanak arra, hogy az illegális termékeket hasznosítsák.

Bezúzás felé haladnak a palackok és italos üvegek

Hasonló kísérletre tavaly ősszel hazánkban is volt példa: az FKF Zrt. hulladékhasznosító művében alakították át hasznos energiává azt a nagy mennyiségű hamis gerincbántalmi eszközt, amelyet a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér pénzügyőrei foglaltak le korábban. Az összesen háromtonnányi hamis Kosmodisk eszköz megsemmisítéséről az eredeti gyártó, a Studio Moderna márkavédelmi képviselete intézkedett. Ehhez a rendelkezésre álló legkörnyezetkímélőbb megoldást választották, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. modern hulladékhasznosító művében ugyanis az égetés során keletkező energiát felhasználják, ráadásul még az égetést követően megmaradt szilárd hulladék is felhasználásra kerül.

(Via: Lincolnshire Police, HENT)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek