Úttörő projektet valósítottak meg a brit hatóságok Lincolnshire régióban: a körzetben lefoglalt alkoholos italokat újrahasznosították, méghozzá úgy, hogy az italokból elektromosságot állítottak elő. Ezzel a módszerrel társadalmilag hasznossá tehetők az egyébként káros hamisítványok.

Megsemmisítésre váró italos dobozok

Összesen 8 tonnányi alkoholos italt hasznosítottak újra. Az italokat 2011 tavasza óta Lincolnshire hatósági szervei foglalták le különböző akciók során.

A hamisítványokat egy Sheffield-i újrahasznosító üzemben dolgozták fel. Az italokhoz élelmiszeripari maradékokat és enzimeket adagoltak, amely keverék elegyéből gáz keletkezik, a gázokat pedig elektromossággá alakítják a telepen. A hamis alkoholból nyert elektromosságot a nemzeti hálózatba táplálták.

Bezúzásra "indulnak" a hamis italok

Bezúzott italos dobozok

A hatóságok szerint az eljárás hasznos, mert így a hamisítványok megsemmisítése nem terheli a költségvetést. Tegyük hozzá, az újrahasznosítás módszerével valamelyest kompenzálható az a társadalmi és gazdasági kár, amelyet egyébként a hamisítványok gyártása és értékesítése okoz.

(Via: itv.com)