Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kamu mobilok kamu névvel

Sanghaji elektronikai termék piacon futott bele az alábbi, humorosnak ható névelferdítésekbe a Los Angeles Times riportere. A hamisítványok, amelyeket rejtegetés nélkül, nyíltan árusítanak az ismert mobilgyártók védjegyei és logói alapján készültek. A készülékek formatervezésének többnyire köze sincs az eredeti darabokhoz, de a márkanevek alapján nem nehéz rájönni, mi adta az "ihletet".

iPhone

Motorola és Samsung

Motorola és Nokia

Elképesztő a kínálat a mobilpiacon

(Via: latimes.com)

0 Tovább

Ki az, aki ezt megveszi?!

Megszégyeníti a Ferrari nevet - írja a Technabob cikkében arról a hamis mobiltelefonról, amelyet a sportkocsi formatervezésébe öltöztettek. El kell ismerjük, tényleg rémes, ráadásul nehezen tudjuk elképzelni, hogy a szuperokos telefonok dominálta piacon ki az, aki ezt megveszi.

Bár első pillantásra azt hihetnék, gyerekjátékról van szó, ezek, legalábbis a hirdetés szerint, ténylegesen működő mobiltelefonok. A leírás szerint a készülék két SIM kártyát tud kezelni, van benne FM-rádió és MP3 lejátszó, MP4-ben rögzít képet és hangot, és bár csak 100 smst tud tárolni, lehet rajta Facebook-ozni is.

A védjegyjogi jogsértésen túl azért a készülék leírása is erősen sántít. Először is láthatóan nincs QWERTY billentyűzete, pedig a leírás szerint van, másrészt legalábbis fura egy ilyen készülék esetében egy 200 lacpixel felbontású kamera... Oké, mostanáig mi se tudtuk, mi az a laxpixel, de EZEN oldal kalkulációi szerint ez 20 (!) megapixelnek felel meg, ilyet talán még a legjobb okostelefonok se nagyon tudnak...

(Via: Technabob)

0 Tovább

Januártól blokkolják a hamis arab mobilokat

Új törvény lépett hatályba 2012 január elsejétől az Egyesült Arab Emírségek területén: a mobilszolgáltatók az új év kezdetétől kötelesek blokkolni a hamis készüléket használó előfizetőiknek nyújtott szolgáltatást. A HENT oldalán olvasható hír szerint kb. 70 ezerre becsülik a a használatban lévő hamis mobilok számát.

A Du nevű helyi szolgáltató már bejelentette, hogy megkezdte a hamisítványok kiszűrését. A cég első körben több mint 57 ezer hamisítványt talált, amelyek számát az előfizetőkkel történő egyeztetés eredményeként 17 ezerre redukálta. Ez utóbbiak esetében megkezdte a szolgáltatás fokozatos leállítását.

A készülékek eredetiségét az ún. IMEI szám lekérdezésével ellenőrzik. Ez egy olyan egyedi azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik, és amit rendszerint a lopott készülékek azonosításához, letiltásához használnak.

Bár a kezdeményezés elég határozott fellépést ígér a hamisítás ellen, eredményessége mégis kétséges. Először is, a hamis, de olcsó mobilok piaci szempontból a tiltás ellenére vonzóak a kevésbé tehetős fogyasztók számára. Másodszor, nem oldja meg azt a problémát, hogy az Emírségek területén tranzitországként sok ezernyi hamis mobil fordul meg, amelyet Kínából szállítanak Nigériába, Szaúd-Arábiába vagy épp Irakba. Harmadszor pedig, sok hamisító figyel arra, hogy gyártmánya érvényes IMEI kóddal rendelkezzen, amelyet egy eredeti készülékből másol ki. Így viszont előfordulhat, hogy a szolgáltató nem a hamis, de az eredeti készülékkel rendelkező tulajdonost szűri ki.

0 Tovább

Hogyan ismerjük fel a hamis mobiltelefonokat?

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem hivatalos márkakereskedőtől vagy mobil szolgáltatótól vásárolunk készüléket. Ilyenkor érdemes átvizsgálni a telefon eredetiségét, hiszen a használt telefonok esetében felmerülhet a gyanú, hogy nem eredeti készülékről van szó. Az alábbiakban néhány fontos lépésre hívjuk fel a figyelmeteket:

1. Figyeld, kérdezd a kereskedőt!

Természetesen a kereskedőkben nem mindig lehet megbízni, főleg, ha piacon vagy akár az utcán próbálják rád tukmálni a terméket. Ha elég jó emberismerő vagy, és rákérdezel a készülék eredetiségére az árus reakciójából leszűrheted, hogy igazat mond vagy megpróbál átvágni.

2. Ellenőrizd a logót!

A hamis termékek esetében a logó minősége lehet az egyik legárulkodóbb jel. A példánkban is látszik a Nokia logó feltűnően gagyira sikeredett a hamisítványnál.



3. Vizsgál meg a modell nevét vagy számát!

A hamisítók sok esetben nem ügyelnek arra, hogy helyesen tüntessék fel a modell nevét vagy számát a készüléken. Így már ennek az ellenőrzésével is kiszűrheted a hamisítványt.

4. Ellenőrizd a hardvert!

Szedd szét a telefont, és vizsgáld meg alaposan. A képeken jól látszik a hamisítvány esetében már a hiányos felmatricázás is gyanús lehet.



5. Ellenőrizd a csomagolást

Ha nem használt, hanem új telefont veszel , akkor már a csomagolás is sok mindent elárul. Az igénytelen, rossz minőségű csomagolás biztosan hamisítványt rejt, hiszen minden világmárka komoly energiát fordít a vonzó tálalásra.

6. Vizsgáld meg működés közben!

Ragaszkodj ahhoz, hogy működés közben is kipróbálhasd a telefont. A hamisítvány egy ilyen teszten már nagy valószínűséggel megbukik.

0 Tovább

Év végéig kapnak haladékot a hamis mobilok tulajdonosai

A kenyai távközlési hatóság az év végéig adott haladékot a hamis mobiltelefonok tulajdonosainak, hogy eredetire cseréljék készüléküket, ellenkező esetben lekapcsolják őket a mobilhálózatról.

A kenyai távközlési hatóság augusztusban jelentette be, hogy azonnali hatállyal lekapcsoltatná a hamis mobiltelefonokat a hálózatról, majd alig egy hete visszavonta kijelentését, és közölte, addig nem dönt a hamisítás ellen alkalmazandó intézkedésről, amíg nem tárgyalt a négy helyi szolgáltató képviselőivel. A felek a napokban tárgyalóasztalhoz ültek, amelynek során a hivatal eredeti elképzelése mellett döntöttek.

Az All Africa portál beszámolója szerint a megállapodás értelmében ez év december 31-éig adnak haladékot a fogyasztóknak, hogy eredeti készülékre cseréljék hamis mobiljukat, a határidő lejárta után azonban a szolgáltatók lekapcsolják azokat, akik nem váltanak.

A hamisítványok azonosításához a mobiltelefonok ún. IMEI számát (International Mobile Equipment Identity) használnák. A kódokat alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják, de ezekkel a készülék hitelessége is ellenőrizhető. A távközlési hatóság, valamint a szolgáltatók és a mobiltelefon-gyártók képviselői folytatják az egyeztetéseket a lekapcsolás technikai megvalósíthatóságának formájáról.

Becslések szerint jelenleg mintegy 25 millió mobil előfizető van Kenyában, közülük mintegy 2,3 millió hamis telefonkészüléket használ.

 (Via: AllAfrica)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek