Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csak vízbe kell mártani!

Új, hamis gyógyszerek kiszűrésére alkalmas eredetiségellenőrző eljárást fejlesztett ki egy amerikai kutatócsoport: a tesztcsík vízbe mártva elszíneződéssel jelzi az eltéréseket.

Súlyos problémára jelenthet megoldást, ha az Indiana állambeli Saint Mary’s College kutatóinak sikerül tovább fejleszteniük a közelmúltban bemutatott technológiát. Az eljárás ugyanis egyszerű és gyors megoldást jelent a hamis gyógyszerek kiszűrésére, amire a gyógyszerhamisítás által legsúlyosabban érintett fejlődő országokban különösen nagy szükség lenne.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint egyes afrikai és ázsiai országokban a 30 százalékot is elérheti a hamis gyógyszerek piaci aránya. A nemzeti hatóságoknak azonban nincs elegendő erőforrása, illetve felszereltsége ahhoz, hogy hatékonyan szűrhessék ki a hamisítványokat. A megfelelő technikai felszerelés többnyire drága, külföldi laborokba küldeni a mintákat pedig időigényes és szintén nem olcsó.

Az alábbi videóban bemutatott eljárás azonban néhány perc alatt eredményt ígér. Elég a gyanús pirulát a tesztcsíkhoz dörzsölni, hogy a gyógyszer anyaga rákerüljön a felületre, majd vízbe mártani, hogy a tesztcsíkon található vegyianyagok reakcióba lépjenek a gyógyszer anyagával. A csík elszíneződéssel jelzi az eltéréseket.

A kutatók eddig a Panadol fájdalomcsillapító és annak hatóanyag vonatkozásában fejlesztették ki a módszert, de mihamarabb bővíteni szeretnék a felhasználási kört.

A módszerről további infókat is olvashattok a hamisgyogyszer.hu cikkében.

0 Tovább

Engedély nélkül működő kereskedők terjesztik a gyilkos szereket

A gyógyszerhamisítás mauritániai helyzetéről közöl tartalmas riportot az Al Jazeera, hasznos betekintést nyújtva a fejlődő országokat különösen súlyosan érintő problémáról.

Ezrek halnak meg évente alapvetően gyógyítható betegségekben pusztán azért, mert nem jutnak gyógyszerhez, illetve nem a megfelelő gyógyszerhez jutnak hozzá. A fejlődő országokban, amelyeket különösen érint a gyógyszerhamisítás problémája - a WHO szerint a régiókban legkevesebb minden 4. (!) gyógyszer hamisítvány - sajnos még jellemzőbbek az ilyen értelmetlen halálesetek. A beteg ugyanis hiába jut gyógyszerhez, ha az hamisítvány, és így aktív hatóanyaga kevesebb vagy több, esetleg eltér az előírttól, ha az összetevői mellékhatásokat vagy gyógyszer rezisztenciát okoznak.

A problémát Afrikában fokozza, hogy a leggyakrabban olyan szereket hamisítanak, amelyeket az egyébként is a legtöbb halálos áldozatot szedő betegségek kezelésére javallanak az orvosok: a HIV, a TBC és a malária elleni gyógyszerek között található a legtöbb hamisítvány.

A mauritániai riport szerint a hamisítás elterjedtségét az országban fokozza, hogy a patikák 10 százalékát vezetik csak gyógyszerészek, a többi olyan magán vállalkozás, amelyek gondolkodás és engedély nélkül szereznek be ismeretlen forrásból származó, nem ellenőrzött készítményeket. A probléma olyan súlyos, hogy a helyiek már a hivatalos patikák által értékesített gyógyszerekben sem bíznak...

0 Tovább

Fogamzásgátlók hamisítását ösztönzi az egy gyermekes családmodell?

Az egy gyermekes családmodell okán Kínában hatalmas a kereslet a fogamzásgátló termékek iránt. A keresletet azonban nem csak a legális gyógyszergyártók igyekeznek kielégíteni, de a hamisítók is lecsaptak a piacra. A hamisítványok között nem csak a megelőző jelleggel szedett fogamzásgátlók, de esemény utáni tabletták is kaphatók.

Az alábbi hír szerint Kínában akkor a kereslet a terhesség elkerülése érdekében alkalmazható készítmények iránt, hogy számos kereskedő vállalja a kockázatát annak, hogy engedély nélkül árusítja a receptköteles készítményeket. Az illegális termékek jelenléte okán a kínai hatóságok rendszeresen végeznek ellenőrzéseket. A közelmúltban Pekingben tartottak razziát, ahol öt, egészségügyi termékeket értékesítő üzletben is találtak hamisított, sürgősségi fogamzásgátló szereket, köztük esemény utáni tablettákat. A boltokban összesen 60 doboz fogamzásgátló szert foglaltak le.

A hatóságok az eset kapcsán figyelmeztették a lakosságot, hogy receptköteles gyógyszert orvosi rendelvény nélkül fogyasztani önmagában is veszélyes. A hamisítványok azonban ismeretlen és ellenőrizetlen összetevőik okán egyáltalán nem biztos, hogy megfelelnek céljuknak, ráadásul súlyos egészségkárosító hatásuk lehet.

0 Tovább

Bórsav, patkányméreg, falfesték

Mi a közös a címben szereplő szavakban? Nos az, hogy mindhármat megtalálták már hamisított potencianövelő tablettákban.

Az ABC7 hírcsatorna Viagra hamisítással foglalkozó hírében sorolja a rémesebbnél, rémesebb eseteket: gombák tenyésztek a hamisító üzem falán Kínában, csótányméregként alkalmazott bórsavat mutattak ki Ecuadorban talált tablettákban, ólomtartalmú falfesték adta a pirula kék színét a Montréalban előkerült gyógyszerekben, kolumbiai lefoglalás során patkánymérget, idehaza speed-et találtak a kamu potencianövelőkben.

A riport arra figyelmeztet, bárki fogyaszt ezekből a hamisítványokból, súlyos egészségügyi kockázatnak teszi ki magát. A hamis tabletták jobban esetben egyáltalán nem hatnak, rosszabb esetben azonban fogyasztásuk halállal is végződhet.

A szakértők szerint a legitimnek álcázott online patikák terjesztik különösen nagy arányban a veszélyes szereket. Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA a közelmúltban számos illegális internetes gyógyszertárat záratott be, amelyek hamisítványokat kínáltak. A kék pirulát gyártó Pfizer pedig 26 online értékesítőnél végzett próbavásárlást, amelynek eredményeként a rendelések 81 százaléka hamisnak bizonyult.

Komoly aggodalmat okoz azonban, hogy a hamis és eredeti gyógyszerek megkülönböztetése sokszor a szakértőknek is nehézséget okoz, és külső jegyek alapján nem, csak laborvizsgálatok során tudják megállapítani, melyik melyik. Ennek okán a legjobb tanács, amit adhatnak, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk gyógyszert! Online gyógyszerrendelés előtt ellenőrizzük a nemzeti egészségügyi, gyógyszerhatóság honlapján, az adott online patika hivatalosan működik-e vagy sem.

(Via: ABC7)

0 Tovább

Hamis gyógyszergyár belülről

Mai bejegyzésünkben egy Irakban felfedezett gyógyszerhamisító üzemben teszünk rövid, virtuális sétát. A kísérő szöveg szerint a hamisító üzemet január közepén fedték fel Arbil városában (amely Irak egyik legnépesebb városa). A helyszínen kész és félkész készítmények mellett közel 3 tonna pszeudoefedrint találtak.

A hatóanyagot légúti megbetegedések ás allergia elleni gyógyszerekben használják, mivel hatásosan csökkenti az orrdugulást. A Wikipédia szerint ugyanakkor számos mellékhatása ismert, így fogyasztása bizonyos egészségügyi panaszok, illetve terhesség esetén nem ajánlott, sőt igen kockázatos lehet.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek