Mi a közös a címben szereplő szavakban? Nos az, hogy mindhármat megtalálták már hamisított potencianövelő tablettákban.

Az ABC7 hírcsatorna Viagra hamisítással foglalkozó hírében sorolja a rémesebbnél, rémesebb eseteket: gombák tenyésztek a hamisító üzem falán Kínában, csótányméregként alkalmazott bórsavat mutattak ki Ecuadorban talált tablettákban, ólomtartalmú falfesték adta a pirula kék színét a Montréalban előkerült gyógyszerekben, kolumbiai lefoglalás során patkánymérget, idehaza speed-et találtak a kamu potencianövelőkben.

A riport arra figyelmeztet, bárki fogyaszt ezekből a hamisítványokból, súlyos egészségügyi kockázatnak teszi ki magát. A hamis tabletták jobban esetben egyáltalán nem hatnak, rosszabb esetben azonban fogyasztásuk halállal is végződhet.

A szakértők szerint a legitimnek álcázott online patikák terjesztik különösen nagy arányban a veszélyes szereket. Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA a közelmúltban számos illegális internetes gyógyszertárat záratott be, amelyek hamisítványokat kínáltak. A kék pirulát gyártó Pfizer pedig 26 online értékesítőnél végzett próbavásárlást, amelynek eredményeként a rendelések 81 százaléka hamisnak bizonyult.

Komoly aggodalmat okoz azonban, hogy a hamis és eredeti gyógyszerek megkülönböztetése sokszor a szakértőknek is nehézséget okoz, és külső jegyek alapján nem, csak laborvizsgálatok során tudják megállapítani, melyik melyik. Ennek okán a legjobb tanács, amit adhatnak, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk gyógyszert! Online gyógyszerrendelés előtt ellenőrizzük a nemzeti egészségügyi, gyógyszerhatóság honlapján, az adott online patika hivatalosan működik-e vagy sem.

(Via: ABC7)