Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Álruhás detektívként harcol a volt rendőr a hamisítók ellen

A Hong Kong-i Panoramic Consulting álruhás detektívjei vevőknek adják ki magukat, hogy a hamisítók bizalmába férkőzzenek, és végül eljussanak a hamisítványokat előállító kínai üzemekbe is.

Mint minden valamire való magándetektívnek, a hongkongi Ted Kavowrasnak is whiskys üvegek sorjáznak az irodájában – írja a The Malaysan Insider. Azonban ő nem iszik ezekből, inkább trófeának tartja őket: lefoglalt hamis termékminták, amelyek gyártóit a Panoramic Consulting munkatársai segítségével sikerült lebuktatni. De más termékekből is állíthatna ki trófeákat, hiszen sikeresen nyomozott már gyógyszerek, ruházati cikkek, táskák, sőt WC-ülőkék hamisítása ügyében is.

A magándetektív cég egy dinamikusan bővülő új piaci szektor képviselője, rugalmas eszközökkel veszi fel a harcot a hamisítványok mindent elárasztó dömpingjével. Magukat vevőnek kiadva, az álruhás detektívek bizonyítékokat gyűjtenek, és eljutnak a hamisítványokat gyártó üzemekbe is, amelyeket ezek után könnyű bezáratni.

Kavowras korábban a New York-i rendőrség állományában szolgált, most cége Hongkongban található irodáját vezeti. A központ mellett kisebb titkos kirendeltségeik vannak kínai területen, illetve külföldi fedővállalkozásaik, amelyek a hamisítók megtévesztését szolgálják.

A Panoramic nyomozói gazdag külföldi vevőknek adják ki magukat, többnyire álruhában és parókában férkőznek a hamisítók bizalmába. A központi irodában pedig folyamatosan búgnak a faxgépek, amelyek különböző fedőcégek nevében fogadják és küldik az üzeneteket.

- Azt teszem, amire a kínai hatóságok képtelenek az etnikai korlátok miatt. Ők nem tudják magukat külföldi érdeklődőnek kiadni – magyarázta Kavowras. Elmondása szerint a hamisítók gyakran elhiszik, amit szeretnének, és minél nagyobbat tódít kiléte felől, annál biztosabb a siker. – Az a kedvenc fogásom, hogy látványosan szenvedek a mandarin nyelvvel, és a velem lévő „ügynököm” a jelenlétemben felajánlja a reménybeli eladóknak, hogy tegyenek rá tíz százalékot az árra, és osztozzanak a hasznon. Ez mindig beválik – mesélte.

(Via: The Malaysian Insider)

0 Tovább

Hamisítványok veszélyeztetik a kínai műkincs-piac növekedését

Százezer jüannál,15ezer amerikai dollárnál is magasabb áron cserélnek gazdát egyes, kortárs kínai festőknek tulajdonított képek a pekingi műtárgy-piacon, adta hírül Kínai Központi Televízió (CCTV).

A képek valós értéke jellemzően párszáz jüan körül alakul, ám a hamis eredet-igazolásoknak köszönhetően sok gyanútlan vevőt megtévesztenek velük. Az igazolások elterjedt hamisítása nyílt titoknak számít a műtárgy-kereskedelemben, hangzott el a tévéműsorban.

Wang úr, a shangdongi műgyűjtő két festményt vett a pekingi Rong Bao Hszuan galéria kínálatából, összesen tízezer jüanért. Mindkettőn szerepelt a művészek szignója, és az eredetiség-igazolás a patinás, több mint háromszáz éve üzemelő, régiségekkel kereskedő Rong Bao Zhai üzlet nevében kiállítva. Az eladó bolt szerint híres és elismert kortárs festők vásznait adták el, amelyek esetében csak a hitelesítésért darabonként 220 jüant fizettek.

Azonban a Rong Bao Zhai neve elhallgatását kérő munkatársa elmondta a tévériportban, hogy ők sosem állítottak ki ilyen igazolásokat - saját portékájuk esetében sem, és más kereskedők számára sem végeznek hitelesítést. Az ezzel a kijelentéssel szembesített galéria ezután a tévékamera előtt elismerte, hogy hamisítványokat adtak el. Elárulták, hogy az eredeti művekről nagy felbontású fényképeket készítenek, és ezekről készíttetnek festőkkel másolatokat.

A hamis képek elsőszámú forrása a pekingi Pandzsiajuan régiség-piac, ahol naponta akár tízezer festmény és grafika is vevőre talál. A hamisítók a kortárs műtárgyak piacának dinamiks növekedéséből igyekeznek hasznot húzni. A statisztikák szerint 2009 és 2010 között megduplázódott a műtárgy-aukciók össz-forgalma az országban. Egy elismert festő alkotása ma igen jó befektetésnek számít Kínában.

Mint a pórul járt Wang úr elmondta az adásban, jelenleg hiányzik a műtárgyak megbízható hitelesítését végző szervezet vagy hatóság az országban. Mint azt a Kínai Kulturális Értékek Szövetsége is megerősítette, az e téren hozott kormányzati döntések végrehajtása akadozik, a rendőrség a legtöbbször nem képes érdemben tenni a hamisítványok kiszűréséért. Mindez pedig alááshatja a műkincs-piaci növekedést.

(Via: Global Times)

0 Tovább

Eredetiségigazolásra szorulnak a rákok

Korábban luxus, ma már megfizethetőbb ínyenc csemegének számít a gyapjasollós rák a kínai fogyasztók körében. De ahogy majd minden más terméket, úgy ezt a  fogyasztási cikket is utolérte a hamisítás, ezért a Yangcheng-tavi halász szövetség különböző ötletekkel próbálja igazolni a tóból kihalászott rákok eredetiségét. Korábban lézerrel égették a páncéljukba eredeti élőhelyük nevét, az idei halász szezonban pedig 15 millió műanyag címkét (melyen még egyedi szériaszám is szerepel!) osztottak szét a halászok között, amelyek a rák páncéljára ragasztva szolgálnak hitelesítőként.

Ínyenc falatok?

A Yangcheng-tóból kifogott rákoknak különleges, édeskés ízük van, amelyet a szakértők szerint élőhelyük sajátos ökológiai adottságainak köszönhetnek. Hogy hogyan lehet ezt hamisítani? Az ízt sehogy (legalábbis bízunk benne…), de a dolog egyszerű. A laikus fogyasztó nem tud megkülönböztetni két azonos fajba tartozó állatot, így egyszerűen rámondják, hogy a rák a tóból lett kifogva. Ha a vásárló megeszi, akkor esetleg észreveszi a különbséget, de addig nem. A halászok becslése szerint évente tízszer annyi hamis, mint valódi rákot adnak el a kereskedők.

A rákhamisítás egyébként egy klasszikus üzleti történet eredménye. Miután Kína gazdasága elkezdett fellendülni, egyre többen kerültek jobb anyagi körülmények közé, így egyre nagyobb lett az igény a különleges fogyasztási cikkek iránt.  A kereslet hamar nagyobb lett, mint a Yangcheng-i kínálat, úgyhogy rövid úton felbukkantak az ország más édesvizeiben kifogott rákok, amelyeket a 30 százalékkal magasabb eladási ár reményében Yangcheng-iként kínáltak a kereskedők.

A jelentős kereslet ugyanakkor nem csak a hamisítást lendítette fel, hanem a tó állatállományát is leredukálta. Ma már a tóból kifogott rákok többsége nem ott jött a világra, hanem betelepítették. Az élelmiszeripari követelmény szerint elegendő ugyanis, hogy a rákok fél évig a tóban tenyésszenek, mielőtt kifogják, és autentikusként eladják őket.

0 Tovább

Elsiette az iPhone 5-öt Kína

A korábbi várakozásokkal ellentétben az Apple mégsem okostelefonja 5-ös verzióját mutatta be, hanem a már forgalmazott iPhone 4 egy felturbózott változatát, amelyet iPhone 4S-re keresztelt. Így egyelőre továbbra is csak találgatások vannak, vajon az almás gyártó mikorra tervez előrukkolni új készülékével, amelynek kiszivárgott látványtervei alapján Kínában már elkészültek a hamisítványok. Ma a még nem forgalmazott termékről készült replikát mutatjuk be.

Kína szerint ilyen az iPhone5

A készülék valóban hasonlít az iPhone-ra, bár a hozzáértők szerint leginkább az állítólagos látványtervek és az iPhone 4 formatervei szintetizálásának tűnik. Az operációs rendszer az Androidra hasonlít, bár nem az; viszont az applikációk valóban úgy futnak, ahogy azt az Apple készülékek esetében megszokhatták a felhasználók.

A SkyNews beszámolója szerint Kínában számtalan helyen, meglehetősen olcsón lehet kapni iPhone 5-ként hirdetett klónokat. Ezekhez természetesen nem jár a garancia, és a tapasztalat szerint az érintő képernyő sem reagál olyan jól. A kereskedők egy része meggyőződéssel állítja, terméke éppen olyan, amilyen a régóta várt Apple készülék lesz, mások elismerik, hogy nem lehetnek biztosak abban, hogy az ő iPhone 5-ösük mihez is hasonlít.

Itt egy videó is, ami részletesen bemutatja a hamisítványt:

0 Tovább

Hiba hátán hiba

Nem tudjuk biztosan, hogy lehet-e kapni itthon ilyen TOMS típusú cipőket (vagy csak külföldi online oldalakról lehet beszerezni), mindenesetre már csak azért is érdemes megnézni az alábbi videót, hogy lássátok, hány különböző kisebb-nagyobb hiba utal arra, hogy az adott cipő hamisítvány.

Először is ott van a cipő talpa, ami a videó készítője szerint rugalmatlan, ellentétben az eredeti TOMS cipőkkel, amelyek sokkal puhább gumitalppal készülnek. Aztán: a cipő sarkán a címke csúnyán van varrva, a talpbetét egészében kivehető, ráadásul formáját és feliratozását tekintve sem egyezik az eredetivel. A cipő méretezése is hibás, a hamisítványon tízes jelzés van, ami hetes amerikai méret lenne eredetileg. Ezen felül a videó készítője szerint a TOMS eredeti gyártója nem használja a cipő külsején látható mintázatot, de ha használná is, akkor a megszokott gyakorlat szerint ugyanaz a minta (de legalábbis szín) a vászon külső és belső felén is megjelenne.

Érdemes még kiemelni, hogy a videó szerint a hamisítványok megkülönböztetésében nehézséget okoz, hogy nem csak a hamis, de az eredeti TOMS cipők is Kínában készülnek. Ezért a Made in China címke még ne riasszon el senkit, a lábbeli lehet eredeti, de erről meggyőződni csak egy alaposabb vizsgálat alapján lehet.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek