Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hamisítványok a Super Bowl döntőjén

Az amerikai hatóságok 3,5 millió dollárnyi, az amerikai futball-bajnokság döntőjére készült hamisítványt foglaltak le még a sportesemény megrendezése előtt. Két nappal a Super Bowl előtt már több mint 36 ezer darab hamis relikviát, mezeket, baseball sapkákat, pólókat, kabátokat találtak.

Az eseménynek otthont adó Dallas városában mintegy 10 ezer darab hamisítvány került elő, ezek összértéke több mint 550 ezer dollár. Az amerikai illetékesek szerint az idei lefoglalások értéke és mennyisége annak ellenére rekordnak számít, hogy a döntő hétvégéjén folytatott fokozott ellenőrzések eredményeiről még nincsenek összesített adatok. Tavaly mintegy 30 ezer darab hamisítvány került elő 2,8 millió dollár értékben. Az elmúlt négy évben pedig - az idei eredményeket is beleszámolva - 66 ezer darab, az NFL jogait sértő hamis termék került elő 6,3 millió dollár értékben.

0 Tovább

Mekkora üzlet a Foci VB?

Nagy pénz van a sportban. Ezt az állítás nehezen vonható kétségbe. A hamarosan startoló 2010-es dél-afrikai foci VB sem csak a sportrajongókat, de a szervezőket és a reklámozókat is lázban tartja, remélve, hogy a zökkenőmentes lebonyolítás mellett az esemény anyagilag is jövedelmező lesz. A jelentős érdeklődés persze nem csak a meccseket övezi, de megnő ilyenkor a kereslet a sportrelikviák iránt is, és ez az a pont, ahol még egy szereplő kapcsolódik be a játékba, a hamisítók.

 

A FIFA jogi képviselője szerint az év eleje óta több mint 10 millió euró összértékű hamisítványt foglaltak le a dél-afrikai hatóságok. Azonban, hiába erősítették meg az ellenőrzést, és fokozták az illegális kereskedelem büntethetőségét, a feketepiaci kereskedők a nagy kereslet jelentette jelentős profit reményében vállalják a lebukással járó kockázatot. Portékáik között továbbra is nagy mennyisében szerepelnek a FIFA jelzéseivel ellátott hamis szuvenírek, köztük sapkák, pólók és a zöld hajú kabalafigura, Zakumi hamisított verziói. A szakértők szerint egyébként a helyi nemzeti válogatott meze iránt különösen nagy a kereslet, amelyet a hamisítók persze nem félnek kihasználni. A kormány ugyanis a helyi csapat támogatásaképpen elindította a „Foci péntek” akciót, amelynek lényege, hogy a csapatnak szurkoló lakosok a hét ötödik napján a Bafana Bafana mezét öltik magukra.

 

Elkötelezett futballrajongóként érdemes azért végig gondolni, hogy relikviákra költött pénzt hova kerüljön: támogatásképpen a kedvenc csapatnak és futballszövetségeknek, vagy a hamisítóknak illegális üzelmek folytatására. A válasz logikus, míg a választást megkönnyítheti a körültekintő vásárlás. Érdemes odafigyelni a termék minőségére, az árulkodó apró részletekre, mint a színárnyalatok helyessége vagy a logó betűinek típusa és mérete.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek