Nagy pénz van a sportban. Ezt az állítás nehezen vonható kétségbe. A hamarosan startoló 2010-es dél-afrikai foci VB sem csak a sportrajongókat, de a szervezőket és a reklámozókat is lázban tartja, remélve, hogy a zökkenőmentes lebonyolítás mellett az esemény anyagilag is jövedelmező lesz. A jelentős érdeklődés persze nem csak a meccseket övezi, de megnő ilyenkor a kereslet a sportrelikviák iránt is, és ez az a pont, ahol még egy szereplő kapcsolódik be a játékba, a hamisítók.

 

A FIFA jogi képviselője szerint az év eleje óta több mint 10 millió euró összértékű hamisítványt foglaltak le a dél-afrikai hatóságok. Azonban, hiába erősítették meg az ellenőrzést, és fokozták az illegális kereskedelem büntethetőségét, a feketepiaci kereskedők a nagy kereslet jelentette jelentős profit reményében vállalják a lebukással járó kockázatot. Portékáik között továbbra is nagy mennyisében szerepelnek a FIFA jelzéseivel ellátott hamis szuvenírek, köztük sapkák, pólók és a zöld hajú kabalafigura, Zakumi hamisított verziói. A szakértők szerint egyébként a helyi nemzeti válogatott meze iránt különösen nagy a kereslet, amelyet a hamisítók persze nem félnek kihasználni. A kormány ugyanis a helyi csapat támogatásaképpen elindította a „Foci péntek” akciót, amelynek lényege, hogy a csapatnak szurkoló lakosok a hét ötödik napján a Bafana Bafana mezét öltik magukra.

 

Elkötelezett futballrajongóként érdemes azért végig gondolni, hogy relikviákra költött pénzt hova kerüljön: támogatásképpen a kedvenc csapatnak és futballszövetségeknek, vagy a hamisítóknak illegális üzelmek folytatására. A válasz logikus, míg a választást megkönnyítheti a körültekintő vásárlás. Érdemes odafigyelni a termék minőségére, az árulkodó apró részletekre, mint a színárnyalatok helyessége vagy a logó betűinek típusa és mérete.