Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hamis leveskockát találtak Svédországban

Úgy tűnik, ez az év az élelmiszerbotrányoktól hangos. A színezett sertés, a marhaként eladott lóhús, a patkányméreggel szennyezett nápolyi után a svédeknél most hamisított leveskockát találtak.

Leveskockák (A kép illusztráció. Forrás: Wikipédia)

2 Tovább

Kevés újdonsággal szolgál a TPB film

A hétvégén debütált a The Pirate Bay alapítóiról és a torrent oldal körüli perről szóló dokumentumfilm. A TPB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard elsősorban a bírósági eljárásra fókuszál, így azoknak, akik követték a vonatkozó híreket, kevés újdonsággal szolgál a produkció, igaz a film végén, kiderül, hogy a három alapító között nem olyan felhőtlen a viszony.

Képkocka a filmből

0 Tovább

Vádemeléssel várták a TPB alapítót Svédországban

Vádemeléssel várták a svéd hatóságok a stockholmi repülőtéren Gottfrid Svartholm-t, a The Pirate Bay (TPB) szerzői jogsértés okán elítélt alapítóját. Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen ügyben emeltek vádat ellene, de a hírek szerint nem a torrent oldal miatt indult ellene az eljárás.

Nemzetközi elfogatóparancs nyomán Kambodzsában fogták el az online körökben Anakata néven ismert TPB alapítót. Elfogását követően Svédország kérte a kiadatását. A TorrentFreak beszámolója szerint az ázsiai ország eleget tett a kérésnek, és Svartholm azóta már meg is érkezett Svédországba. A férfit már a stockholmi repülőtéren őrizetbe vették, és azonnal vádat is emeltek ellene. Az nem tisztázott, hogy pontosan mivel vádolják, de a hírek kiberbűnözésről és adócsalásról is szólnak. Elképzelhető ugyanis, hogy Svartholm-nak is köze van a svéd adóhivatalt kiszolgáló Logica nevű IT cég rendszerének feltöréséhez, amelynek eredményeként 9000 svéd adózó adószáma szivárgott ki.

Svartholm ellen egyébként jogerős ítélet van érvényben Svédországban. A TPB kalózportál üzemeltetése okán jogerősen egy év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, de büntetését külföldi tartózkodása okán nem kezdte meg.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Kalóz is van korunk meghatározó gondolkodói között!

A Foreign Policy magazin összeállította és közzétette azon 100 közszereplőből álló listáját, akik érvelésük szerint a legnagyobb hatással vannak a világra. A 2011-es Top 100 Global Thinkers listájára bekerült Rick Falkvinge, a közismert svéd Kalózpárt alapítója is. Falckvinge olyan nevek mellett szerepel a 100 fős listán, mint Barack Obama, Bill és Hilary Clinton, Bill és Melinda Gates, Mark Zuckerberg vagy az Arab Tavasz néven elhíresült reform- és felkeléshullám meghatározó figurái.

A svéd kalóz az összeállítás 98. helyét szerezte meg, az indoklás szerint azért, mert bevitte a kalózkodás kérdését a mindennapi politikába, ráadásul tette mindezt úgy, hogy ő maga a „másik oldalon áll”.

A Falkvinge-ről szóló rövid összeállítás megemlékezik arról, hogy a politikus 2006-ban alapította meg a svédországi Kalózpártot, amely immár nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, és amelynek mintájára több tucat országban működnek kalózszerveződések. A mozgalom eredményeire vonatkozó a Foreign Policy emlékeztet rá, hogy svéd és a svájci kalózpártok nyújtottak segítő kezet a Wikileaks-nek szerver és webtárhely szolgáltatás formájában, hogy Tunéziában kalózpárti aktivista lett az ifjúsági és sportügyi államtitkár, és hogy ez év őszén a német kalózok a voksok 8,9 százalékát szerezték meg a berlini regionális választásokon.

0 Tovább

Kalóz lesz a legfiatalabb EP képviselő!

A jövő hónapban 18 új európai parlamenti képviselő foglalhatja el helyét az uniós testületben. Az új képviselők között ott fog ülni a svéd Amelia Andersdotter, aki a helyi Kalózpárt küldöttjeként a legfiatalabb képviselőként politizál majd a európai testületben.

Andersdotter kisasszony még a 2009-es EP-választások során szerzett képviselői mandátumot, amikor is a svéd Kalózpárt a voksok 7 százalékát szerezte meg a szavazáson. Az újonnan felálló testületbe azonban még csak egy képviselőt delegálhatott, a szavazati aránynak megfelelő második helyet a Lisszaboni Szerződés biztosította a párt számára. Ez a dokumentum ugyanis némileg módosította a nemzeti képviselők számát és ezek eloszlását. A Lisszaboni Szerződés néhány hónappal az EP-választásokat követően lépett hatályba, de két év kellett ahhoz, hogy rendelkezéseit a gyakorlatba is átültessék, így a plusz 18 képviselő csak ez év végén kezdheti meg munkáját.

Amelia Andersdotter, a legfiatalabb EP-képviselő (Forrás: TorrentFreak)

Az a tény, hogy egy kalózpárt bejutott az Európai Parlament képviselőtestületébe már önmagában is kuriózum, azonban decemberben beiktatandó képviselője még egy rekordot tartogat a párt számára. A hölgy lesz ugyanis a legfiatalabb parlamenti képviselő. Már megválasztásakor, 21 évesen is ő volt a legifjabb jelölt, és most közel 24 évesen még mindig nem akad nála idősebb.

Andersdotter kora ellenére nagyon eltökélt célokkal kezdi meg munkáját. Tervei között szerepel, hogy az európai telekommunikációs szektort érintő versenyjogi szabályozás felülvizsgálatával foglalkozzon, és természetesen érdekelt a szellemitulajdon-jogok kérdésében. Emellett szeretné ösztönözni és segíteni a nemzeti kalózpártokat, meglátása szerint ugyanis a kiegyensúlyozottság érdekében minden nemzeti parlamenti testületben kellene, hogy üljön kalóz képviselő.

0 Tovább
«
12

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek