A hétvégén debütált a The Pirate Bay alapítóiról és a torrent oldal körüli perről szóló dokumentumfilm. A TPB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard elsősorban a bírósági eljárásra fókuszál, így azoknak, akik követték a vonatkozó híreket, kevés újdonsággal szolgál a produkció, igaz a film végén, kiderül, hogy a három alapító között nem olyan felhőtlen a viszony.

Képkocka a filmből

Február 8-án, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütált a Simon Klose filmje, amelyet négy év alatt a The Pirate Bay alapítói ellen folytatott svéd perről forgatott. A premier óta a doku megnézhető a YouTube-on és letölthető a torrent oldalakról is.

A film elsősorban a peres eljárásra fókuszál, így, ahogy a bevezetőben is írtunk, kevés újdonsággal szolgál a sztorit követő hírolvasóknak, akik azt is tudják, hogy a bűnösségük kimondása ellenére egyik TPB alapító sem fizette meg a rá kiszabott pénzbüntetést vagy ülte már le börtönbüntetését. Ami újdonság viszont, hogy a film epizodikusan felvillant információkat az alapítók magánéletéről, amelyből kiderül, hogy kapcsolatuk korántsem felhőtlen: szóba kerülnek alkohol- és drogproblémák, szélsőséges, rasszista ideológiák, még a szakmai hozzáértés megkérdőjelezése is.

A film nem ad választ arra, hogy mi lesz a TPB alapítók sorsa, de úgy tűnik, az érintettek készek mindent megtenni, hogy kibújjanak a felelősségre vonás alól.

(Via: Ars Technica)