Új-Zélandon már működik az a kalózkodás elleni program, amelynek értelmében pénzbírsággal sújthatók a kalózkodó internetezők. A cechet az internet előfizetés tulajdonosa állja, kiskorú kalózok esetében a szülő…

Az új-zélandi sajtó a Terminátor filmekből ismert Skynet néven is emlegeti azt a kalózkodás elleni törvényt, amely a kalózkodó internetezők büntethetőségét teszi lehetővé. A jogszabály, legyen bármilyen szigorú, az ún. fokozatos válasz rendszerét alkalmazva inkább oktatni és elrettenteni kívánja a kalózokat, semmint büntetni. A program értelmében a szerzői jogosultak panasza alapján az internetszolgáltatók figyelmeztetésben részesítik kalózkodó előfizetőiket. Az előfizetőket három alkalommal értesítik, felhívva figyelmüket tevékenységük illegalitására és a potenciális jogi következményekre. Ha azonban a jogsértés harmadszor is megismétlődik, akkor egy erre a célra felállított bíróság dönt a kiszabható szankciókról.

A törvény 2011-es hatályba lépése óta összesen hat alkalommal jutott el a figyelmeztetések rendszere a bírósági fázisba, de a legutóbbi eset volt az első, ahol nem az előfizetés tulajdonosa kalózkodott. A bíróság 317 dolláros büntetés megfizetésére kötelezett két szülőt, akiknek három kiskorú gyereke töltögetett le zenéket.  A szülők azt állították, az első két figyelmeztetés után beszéltek gyerekeikkel, hogy ne töltsenek le, ezért meggyőződésük, hogy a harmadik letöltés tévedés volt.

(Via: Stuff.co.nz; TorrentFreak)