Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kínai vállalkozó lépne Steve Jobs örökébe

Fekete póló, sportcipő, farmer, technológiai víziók - ismerős? Nem, nem Steve Jobs lépett színpadra, hogy egy újabb csúcstechnológiás mobilt mutasson be, hanem Lei Jun, milliárdos kínai vállalkozó, aki igyekszik magát úgy pozícionálni, hogy a néhai Apple vezér örökébe léphessen.

Lei Jun színpadon

0 Tovább

Semmi sem lehetséges!

Eredeti márkák másolásából néha óhatatlanul is vicces megoldások születnek, például ha az ázsiai hamisítónak hiányosak a nyelvi ismeretei, esetleg ha úgy igyekeznek eladható terméket készíteni, hogy trendi márkákat ollóznak össze. Persze, hogy meddig vicces a dolog, az egy újabb kérdés: az alábbi termékek jogsértők, veszélyesek lehetnek, sőt egyes esetekben még a kegyeletsértés gondolata is felmerült bennünk.

A fenti hátizsákon a márkanév helyesen szerepel, ám az illegális gyártó a kihívásra ösztönző szlogent már nem jól másolta, így aztán a semmi sem lehetetlen helyett semmi sem lehetséges felirat került a termékre. A csíkok számát meg sem említjük...

0 Tovább

Nem váratja az ausztrál rajongókat Doctor Who

A brit premier után szinte azonnal elérhető lesz az ausztrál internetezők számára a Ki vagy, Doki? című sorozat legfrissebb epizódja. Az online stream közel egy héttel előzi majd meg az ausztrál tévé premiert.

Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a kalózkodás mellett a tartalom elérhetetlensége. Fogyasztóként ma már nem akarunk heteket, hónapokat várni arra, hogy a külföldön bemutatott premierek hozzánk is elérjenek. Így vannak ezzel az ausztrál netezők is, akik illegális letöltéseiket részben a vetítési ablak hosszúságával magyarázzák. Igaz, nekik már egy hét is túl hosszú ahhoz, hogy kivárják, amíg kedvenc sorozatuk új epizódja legálisan is elérhető lesz. Az ausztrál ABC azonban elejét veszi a panaszoknak, és azonnali elérést kínál.

A csatorna a napokban bejelentette hogy a brit premiert követően online teszi elérhetővé a kultikus sci-fi sorozat, a Ki vagy, Doki? (Doctor Who) legújabb epizódjait. Nagy-Britanniában szeptember elsején este debütál a sorozat új évada, míg az ausztrál streaming oldal, az iview kínálatában szeptember 2-án a hajnali órákban felkerül az évadnyitó epizód. Ha a két ország közötti időeltolódást figyelembe vesszük, az ausztrál rajongóknak talán egy órát, ha várniuk kell arra, hogy láthassák a Doki legújabb kalandját.

A helyzet újszerűségét fokozza, hogy az online sugárzást követően a csatorna csak szeptember 8-ától sugározza a tévében is az új évadot.

 (Via: ABC blog, ZDnet)

0 Tovább

Amerikából lopják ötleteiket a kínai és hongkongi sitcom írók

Újfajta termékek hamisításának gyanúja merült fel Kínában: olyan tévéműsorok kerülnek képernyőre, amelyek feltűnően emlékeztetnek amerikai műsorokra. Koppintják a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal poénjait is.

A helyi sajtó és a tévénézők meglátása szerint az ázsiai ország programkínálatában sorra tűnnek fel az olyan műsorok utánzatai, mint a Jóbarátok, az Így jártam anyátokkal, a Life vagy legújabban a MadTV. Hong-Kongban látható egy TV Funny nevű műsor, amelyet a város legnagyobb adója, a TVB tűzött műsorára, és amely a város egyik napilapja, az Apple Daily kritikája szerint a Fox amerikai csatorna már megszűnt MadTV nevű alkotására hasonlít szemérmetlenül. Az újság a két műsorból kivágott filmkockákat egymás mellé téve mutatta be a feltűnő hasonlóságot.

Egy-egy jelenet a MadTV és a TV Funny adásából

A TVB tagadja, hogy lemásolták volna az amerikai show-t, de nem tagadták, hogy talán ihletet merítettek belőle. Mint mondják, "stábjuk felhasználhatott más hasonló műsorokat referenciaként és inspiráció forrásául, műsorunk megtervezése során".

Nem ez az első eset, hogy hasonló vádakkal illetnek Hong Kong-i vagy kínai tévéműsorokat. 2010-ben egy igaztalanul megvádolt rendőr történetét bemutató filmdráma és a hasonló keretek közt játszódó, Life nevű amerikai sorozat rokonsága került a kritika kereszttüzébe. Ez év elején pedig bloggerek és újságok is rámutattak a „L’Escargot” című Hong Kong-i sorozat és a „Szűkös lakás” nevű, Kínában sugárzott műsor közötti hasonlóságokra: mindkettő egy középosztálybeli család nehézségeit mutatja be, akik megszállottan lakáshoz akarnak jutni.

Hasonlóan felmerült a plágium gyanúja a szárazföldi Kínában nézhető iPartment (vegyük észre az Apple termékek iránti utánérzést a címben...) című sorozat esetében is, ahol egyenesen azzal vádolják, hogy több népszerű amerikai szappanoperából, köztük a Jóbarátokból is merítenek forgatókönyvírói. A hasonlóságok már az egyformán jó megjelenésű, egymás szomszédjában lakó fiatal, szingli karaktereknél elkezdődnek.

A népszerű kínai író, Lai Bao is lopással vádolja a sorozatot, állítása szerint könyveiből is számos poént eltulajdonítottak a forgatókönyvek alkotói. A producerek a vádak nyomán bocsánatot kértek, és anyagi jóvátételt ajánlottak fel az eredeti szerzőnek. Még az állami kiadású napilap, a China Daily is sajnálkozott a tömegkultúrában megfigyelhető, rohamosan terjedő plagizálás miatt.

(Via: WSJ Asia Scene)

0 Tovább

Bejött a tavaszi tévés szezon a kalózoknak

Összesítette a tavaszi tévéműsorok letöltési mutatóit a TorrentFreak. Nem meglepő módon, a Trónok harca bizonyult a legtöbbet letöltött produkciónak.

A George R. R. Martin által jegyzett A tűz és jég dala című fantasy regényciklus alapján készült televízió sorozat második évadát érintő kalózkodás mértékéről már hetek óta folyik a szó a médiában. Sokan a gyártó és forgalmazó HBO vetítési stratégiáját hibáztatják, miszerint az exkluzív sugárzás az oka annak, hogy a rajongók ilyen nagy számba töltik le a sorozatot a kalózoldalakról. A sorozat legálisan ugyanis csak az HBO kábel előfizetőinek érhető el mind a tévében, mind online. Más legális hozzáférés nincs, csak a DVD megjelenés, ami viszont hónapokkal követi a bemutatót.

A fentiek szerint már a korábbi jóslatok is arról szóltak, hogy a tavaszi szezon legtöbbet letöltött sorozata lesz a Trónok harca. A jóslat bejött. A torrent portál gyűjtése szerint a szériát epizódonként közel 4 millióan töltötték le, amivel messze megelőzi a második helyezett Így jártam anyátokkal, illetve a harmadik befutó Agymenők című sorozatot.

A tavaszi listát letöltési adatokkal és az amerikai tévés nézettséggel alább láthatjátok.

Hogy az HBO fog-e érdemben reagálni a kritikákra, vagy fenntartja a kalózkodási szempontból kockázatos, de amúgy jövedelmező vetítési stratégiáját, az kérdéses. Mindenesetre a Trónok harca annyira népszerű a kalózok között, hogy jó eséllyel pályázik már most az év legtöbbet letöltött sorozata címére.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább
«
12

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek