Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kávé, leveskocka, vodka és kaviár a hamisítványok között

A hétköznapi fogyasztási cikkektől a luxus élelmiszerekig terjedően foglaltak le hamisítványokat az Interpol és az Europol közös akciójában részt vevő hatóságok. A lefoglalt termékek listája a kávétól és leveskockától a vodkán át a kaviárig terjed.

0 Tovább

Akcióban az Interpol

Mai program gyanánt kicsit betekintünk az Interpol hamisítás elleni munkájába, egészen konkrétan a nemzetközi szervezet dél-amerikai országokra fókuszáló, Operation Jupiter fedőnevet viselő hamisítás elleni programjába.

Az Operation Jupiter öt évvel ezelőtt indult a Brazília-Paraguay-Argentína hármashatárra koncentrálva, amely határszakaszon igen nagy arányú volt a hamis termékek áramlása. Ma már az ellenőrző program lefedi az összes dél-amerikai államot. Az éves akcióprogramokat hosszas tervezés előzi meg, végrehajtásukban a rendőrség és határőrség egyaránt közreműküdik.

A videóban láthatjuk, ahogy a hatóságok kivonulnak ellenőrizni egy kereskedelmi egységet Limában, majd több zsáknyi hamisítványt lefoglalva távoznak. A 13 országra kiterjedő akciók során tavaly több mint 7,5 millió darab hamis és kalóz terméket foglaltak le, amely utcai értéke eléri a 208 millió amerikai (!) dollárt.

A lefoglalt hamisítványok között nem egy kiemelten veszélyes. A perui hatóságok hamisított cementport is lefoglaltak, amelynek építkezéseken történő felhasználása különösen kockázatos egy olyan országban, ahol gyakoriak a földrengések. Szintén veszélyesnek minősítik a lefoglalt mobiltelefonokat és tartozékokat, gyermekjátékokat, cigarettát, alkoholt, kozmetikumot - melyek közül egy sem az elvárt biztonsági előírások, nyersanyagok és összetevők szerint készült.

Az Interpol tapasztalatai szerint gyakori a kalózlemezek, hamis ruházati cikkek, videojátékok és nyomtatópatronok terjesztése a régióban, amelyek ha közvetlenül nem is veszélyesek, de gyártásuk és megvásárlásuk társadalmi, gazdasági szempontból semmiképp sem ártalmatlan probléma.

A rendőrség több mint 600 alkalommal intézkedett és több mint 900 embert vett őrizetbe az év során. Az akciók jelentősége, hogy az egyes nemzeti hatóságok az Interpol adatbázisán keresztül megosztják egymással az adatokat és információkat az intézkedésekről, így a fellépés koncentráltabban és hatékonyabban kivitelezhető.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek