A hétköznapi fogyasztási cikkektől a luxus élelmiszerekig terjedően foglaltak le hamisítványokat az Interpol és az Europol közös akciójában részt vevő hatóságok. A lefoglalt termékek listája a kávétól és leveskockától a vodkán át a kaviárig terjed.

Operation Opson II fedőnévvel 2012. december első hetében 29 ország hatósági szervei (köztük a magyar hatóságok!) folytattak kiemelt élelmiszerellenőrzési akciót, amelyet az Interpol és az Europol együttesen koordinált. Ezek eredményeként 135 tonna potenciálisan veszélyes, további 100 tonna megtévesztő és potenciálisan veszélyes élelmiszert foglaltak. A hamisítványok között olyan hétköznapi fogyasztási cikkek szerepeltek, mint a kávé, a leveskocka, az olíva olaj, valamint olyan luxus csemegék, mint a kaviár vagy a trüffel. A szilárd élelmiszerek mellett 385 ezer liter hamis folyadékot, így vodkát, bort, szójaszószt, narancslevet is találtak.

  

A hatóságok munkáját keresőkutyák és mobiltechnológia is segítette

Az egyhetes akció alatt emberi fogyasztásra alkalmatlan halak és húsok, valamint hamis édességek és fűszerek is előkerültek.

Az Interpol közleményében hangsúlyozza, hogy a hamis és kétes minőségű élelmiszereket és italokat a minőségi előírások és higiéniai követelmények betartása nélkül gyártják, szállítják és tárolják. Ezek fogyasztása a vásárlókra nézve komoly veszélyt jelent, gyártásuk és terjesztésük viszont nagy üzlet a hamisítók számára.

  

Az akcióba európai országok mellett amerikai, afrikai és ázsiai hatóságok is bekapcsolódtak

(Via: Interpol)