Ahogy közeledik a 86. Oscar-gála időpontja, úgy látnak egyre nagyobb fantáziát a hamisítók a legendás szobrocskák másolásában. Ezúttal egy texasi férfi bukott le az ereklyék engedély nélküli másolatainak internetes árusításával: az Amerikai Filmakadémia perel.

A Filmakadémia munkatársai mindent megtesznek, hogy a híres szobrok csak az azokat jogosan kiérdemlő művészek birtokában lehessenek, ezért többek között rendszeresen vizsgálják az internetes hirdetési portálokat is. Így bukkantak rá még tavaly novemberben az eBay-en egy sor kamu Oscarra, méghozzá „Hollywoodi Akadémiai Fém Replika Díj” néven.

A magáért beszélő címen áruba bocsátott szobrok darabjáért 850 dollárt kért a texasi elkövető, akit még abban a hónapban felszólított a jogosult, hogy fejezze be illegális tevékenységét. A hamisító, De La Rosa, látszólag eleget is tett a kérésnek, mivel írásbeli nyilatkozatban jelentette ki, hogy befejezi a törvénytelen üzelmeit. A férfi még egy replikát is küldött a Filmakadémiának, amiről azt állította, az az utolsó tulajdonában lévő hamisítvány.

A további vizsgálódások során azonban kiderült, hogy De La Rosa hazudott, ugyanis további négy hamis szobrokat hirdető aukciót fedeztek fel online vásártereken, amelyek mind hozzá voltak köthetőek. Sőt egy másik oldalon is megtalálták a férfi hirdetését, ahol már nem kevesebb, mint 5000 dollárért kínálta a hamis Oscar-szobrot. A Filmakadémia ezért most bírósági úton igyekszik érvényt szerezni a jogainak.

A Filmakadémia egyébként rendkívül keményen védelmezi az Oscar-díj imázsát és annak védjegyeit. Pereltek már be csokoládégyártót, magát Oscar nyertesnek kikiáltott dalszerzőt, és egy egyszerű eladót is, aki egy eredeti szobrot akart eladni. A szervezet ugyanis minden díjazottal aláírat egy szerződést, amely biztosítja az akadémia elővásárlási jogát arra az esetre, ha a nyertesek a jövőben valamilyen okból kifolyólag el szeretnék adni a nyereményüket.

via: hollywoodreporter