Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Orosz blokkolástól tart a Wikipédia

Oroszországban augusztus elsején lép hatályba egy új kalózkodás elleni törvény, amely blokkolhatóvá teszi az illegális tartalmakat kínáló weblapokat. A Wikipédia orosz csoportja szerint a törvény teoretikusan alkalmas arra, hogy a szabad enciklopédia oldalait is elérhetetlenné tegye.

0 Tovább

Elsötétítéssel tiltakozik a Wikipédia

Hét eleji bejelentése szerint a mai napon, azaz január 18-án a Wikipédia angol nyelvű oldala 24 órás elsötétítésével tiltakozik az amerikai törvényhozás által tárgyalt kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA ellen.

Tegnap ez a banner fogadta az angol oldalra látogatókat

A Wikimedia Foundation közleménye szerint az oldal 1800 szerkesztőjét mind bevonták az egyeztetésbe, amelynek során a politikai állásfoglalás mellett döntöttek. Korábban ilyet a Wikipédia még soha nem tett. Most azonban a szerkesztők úgy érzik, a Wikipédia működésének alapját, azaz a tudás szabad megosztását és elérhetőségét veszélyeztetik a tervezett intézkedések.

Blackout

A törvénytervezetek alapvető célja, hogy hatékonyabbá tegye a jogsértésekkel szembeni hatósági fellépését. Ennek érdekében a PIPA egyszerűsítené a kalózoldalak zárolásának folyamatát, míg a SOPA felhatalmazná az amerikai hatóságokat arra, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett weboldalak mellett az országhatáron kívülről üzemeltetett kalózoldalak ellen is intézkedjenek. A tervezeteket támogatja a hollywoodi filmipar és a zeneipar legtöbb képviselője, ellenben számos kritika érte olyan online vállalkozások részéről, mint a Google, a Facebook, a Yahoo, a Twitter vagy az eBay, sőt a Fehér Ház is aggályosnak minősítette a tervezetek legitim vállalkozásokra gyakorolt hatását.

A Yahoo News Fehér házi forrásokra hivatkozva időközben arról is ír, hogy a kritikára reagálva módosíthatják, de akár teljesen át is írhatják az élesebben bírált SOPA szövegét. A tervezetet jegyző szenátorok már bejelentették, hogy módosítást nyújtanak be a törvényhez, de ezek szövege pontosan még nem ismert.

(Via: Wikimedia, Yahoo)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek