Oroszországban augusztus elsején lép hatályba egy új kalózkodás elleni törvény, amely blokkolhatóvá teszi az illegális tartalmakat kínáló weblapokat. A Wikipédia orosz csoportja szerint a törvény teoretikusan alkalmas arra, hogy a szabad enciklopédia oldalait is elérhetetlenné tegye.

Az orosz honatyák célja a törvénnyel az, hogy mind több kalózoldalt tegyenek elérhetetlenné, és ezáltal csökkentsék az orosz internetezők kalózkodását. A törvény szövege szerint a szerzői jogosultak bíróságon kérhetik a weboldalakon elérhető illegális tartalom eltávolítását. Amennyiben a bíróság helyt ad a panasznak, az oldalnak 72 órája van eltávolítani a panaszolt tartalmat, ám amennyiben ennek nem tesz eleget, a testület elrendelheti az oldal egészének blokkolását.

A kalózoldalak blokkolása egyre több országban kezd bevett gyakorlattá válni, mert ezzel a kínálati oldalt igyekeznek csökkenteni a hatóságok és a jogvédők, remélve, hogy illegális kínálat híján a netezők a legális elérhetőségeket kezdik majd el keresni. A blokkolást lehetővé tévő törvényeknél azonban rendre felmerülnek az aggályok, hogy egyébként legálisan működő oldalak is áldozatul eshetnek a jog szigorának.

Ez az aggály merült most fel Oroszországban is, ahol a Wikimedia Russia vezetője hívta fel a figyelmet a szabad enciklopédia sérülékenységére. A Wikipédia szócikkei ugyanis megszámlálhatatlan mennyiségű linkre hivatkoznak, amelyek legalitását, a linkek mennyiségére való tekintettel, képtelenség maximálisan ellenőrizni. Így elég nagy a valószínűsége annak, hogy a Wikipédia olyan linkeket is megoszt, amelyek szerzői jogot sértő tartalmat is közölhetnek. Az ilyen linkek megosztása azonban az orosz törvény szerint illegális, és blokkolással is szankcionálható.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy augusztustól az orosz netezők számára elérhetetlenné válik a Wikipédia. Megfelelő jogalap nélkül a bíróság nem jár el a weboldalakkal szemben, másrészt, az orosz törvényhozóknak nem az a célja, hogy a Wikipédiához hasonló oldalaktól elvágja a netezőket. Az persze elképzelhető, hogy a jövőben lesz néhány olyan link a Wikipédia oldalán, ami szerzői jogsértés miatt már nem lesz elérhető.

(Via: TorrentFreak, HENT)