A Moscow Times beszámolója szerint legalább a tárgyak fele hamis lehet az oroszországi antik piacon. A károkat több millió rubeles nagyságrendűre becsülik éves szinten.

Egy valóban gyönyörű aktikvitás, a képen egy eredeti Faberge tojás látható.

Több dologra is visszavezethető, hogy az utóbbi években miért lepték el ilyen mértékben a hamisítványok a régiségek piacát. Elsősorban persze azok az orosz kereskedők felelősek, akik látva a hatóságok tehetetlenségét és a feléjük áradó bizalmatlanságot a vevők részéről, gyakran kihasználják az alkalmat a nagyobb haszon reményében.

A legsajnálatosabb azonban, hogy a csalásokban sokszor részt vesznek a szakértők is, akiknek épp ellenkezőleg, a hamisítványok kiszűrése lenne a dolga. A probléma hátterében az állhat, hogy a nyugdíjazás előtt álló, egész életükben állami intézményekben alacsony fizetésért dolgozó becsüsök könnyen kapnak a csalásokban rejlő gyors pénzkereseti lehetőségen, véli egy a lap által megkérdezett neves piaci szereplő.

Szerencsére vannak pozitív jelek is a jobb sorsa érdemes orosz antik piacon. Az ország egyik legnagyobb aukciós háza, a Kelet-Európai Antikvitások Háza például három független szakértőt és egy csúcstechnológiás laboratóriumot tart fenn a hamisítványok kiszűrésére. A szolgáltatás ugyan nem számít olcsónak, azonban ha a hamisítványokra kiadott összegekhez mérjük a vizsgálat költségét, hamar belátható, hogy megéri a pénzét.

via: auctioncentralnews