Precedens értékű ítéletet remélnek a jogvédők és jogtulajdonosok attól a pertől, amelyben a vád szerint a kalózok 1,2 milliárd dolláros kárt okoztak a filmiparnak. Ez a valaha volt legnagyobb érték, amely Oroszországban kalózkodási perben eddig felmerült.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a vádlottak Andrei és Natalia Lopukhov egy moszkvai házaspár, akik 2007-2008-ban üzemeltették az interfilm.ru és puzkarapuz.ru portálokat. Az oldalakról illegálisan közzétett filmeket tölthettek le a felhasználók, köztük a Harmadik Shrek, a Kaptár és a 28 héttel később című alkotásokat. A perben a 20th Century Fox, a Paramount, a Warner, a Disney, a Sony Pictures és a Universal stúdiók mellett orosz filmgyártók munkái is érintettek.


Shrek is érintett a perben (Forrás: THR)

A jogvédők szerint a kalóz házaspár 18 hónapos aktivitása 38 milliárd rubel, azaz mintegy 1,2 milliárd dollár összegű kárt okozott a helyi és külföldi filmes szakmának. Közleményük szerint a becslést a legális szolgáltatók bevonásával megvalósuló terjesztés és értékesítés bevételeire alapozták.

A filmesek képviselője szerint a stúdiók (természetesen) nem azzal számolnak, hogy a becsült kárral egyenértékű kártérítést ítél meg számukra a bíróság. E helyett egy olyan elmarasztaló ítéletben bíznak, amely precedenst teremthet az orosz joggyakorlat számára kalózkodási ügyekben, és amely egyúttal segíthet abban, hogy a jogvédők hatékonyabban tudjanak fellépni az országban a jogsértések ellen.