A világhírű énekesnő leglelkesebb követői ugyanis nemet mondtak a hivatalos megjelenés előtt pár nappal kiszivárgott, és így illegálisan elérhetővé vált Applause című dal letöltésére. Sőt, aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy a kalózkézre került dal eltűnjön az internetről.

 

Az elmúlt évek során a zeneiparban már szinte általánossá vált, hogy a legújabb dalok és albumok már a hivatalos megjelenésük előtt letölthetővé válnak az interneten. Természetesen ezzel a szerzői jogok tulajdonosai, a kiadók és a művészek sem voltak kibékülve, de rosszallásuk mindezidáig nem váltott ki nagyobb érdeklődést a rajongók részéről.

A közelmúltban viszont rendhagyó dolog történt. Noha, csak augusztus 19-én jelent volna meg Lady Gaga új dala a zeneboltokban, az Applause című dal részleteiben már egy héttel korábban felbukkant az interneten. Az énekesnő „Little Monsters” névre hallgató rajongói azonban látva szeretett ikonjuk kesergését a Twitteren, érdekes kezdeményezést indítottak. Felhagytak a kalózmásolatok letöltésével, és bejelentették a kiadónak azon oldalak elérhetőségeit, amelyekről le lehetett tölteni a friss szám darabjait.

Az eset történelmi jelentőségű, a felbőszült Lady Gaga fanok több mint félezer oldalt jelentettek be az akció során, és létrehozták a világ első rajongók által szervezett kalózellenes mozgalmát.

via: theguardian