Megjelenése előtt egymillió Samsung felhasználó számára ingyen elérhetővé tette új albumát Jay-Z. A Magna Carta Holy Grail lemezhez készült appot azonban feltörték. A kalózverzió letöltési mutatói pedig azonnal pörögni kezdtek.

Három nappal a hivatalos lemezbemutató előtt egymillió Samsung okostelefon, illetve táblagép tulajdonosa tölthette le ingyenesen a híres amerikai rapper új albumát. Hogy az appot feltörték az sajnos nem meglepő, az illegális letöltés mögötti motiváció azonban ezúttal többféle is lehet. Egyrészt, az ingyenes elérés korlátozott volt, csak Samsung felhasználók számára élt, és bár az egymillió nagy szám, sokan a márka használói közül így s kimaradtak. Másrészt, könnyen lehet, hogy azok, akik amúgy legálisan letölthették volna, maguk is a kalózverziót választották. Az app engedélyezése ugyanis sok személyes adathoz kért hozzáférést, ami a közelmúltban kirobbant lehallgatási botrány miatt elég érzékeny érinti az amerikai netezőket.

Bárhogy is, a kalózverzió megjelenését követő néhány órán belül már 100 ezer fölött járt az illegális letöltési mutató, sőt hamar átlépte a 200 ezres határt, és az egyik legtöbbet megosztott fájl lett a The Pirata Bay oldalán.

Az ingyenes legális elérési kezdeményezés alapvetően jó ötlet volt, a zenerajongók szeretik az ilyen akciókat. A kivitelezéssel azért akadnak gondok, így kérdés, hogy a zeneipar a jövőben hogyan hasznosítja ezt a tapasztalatot.

(Via: TorrentFreak; Kép: Wikipédia)