Az orosz igazságügyi minisztérium márciusban utasította el a helyi Kalózpárt nyilvántartásba vételi kérelmét. Az indok: ezzel a névvel nem regisztráltathatják magukat. Az érv egyszerű és jogos: az orosz hatóságok nem szeretnék, ha olyan (politikai) szervezetek alakulnának az országban, amelyek már nevükben is jelzik, valamilyen bűnözői tevékenységet támogatnak.

Na most, kalóznak két típusú személyt szoktunk nevezni: az egyik napjainkban zömmel Afrika partjainál ejt foglyul, rabol ki nemzetközi vizeken hajózó kereskedelmi hajókat, nem egyszer a legénységet is bántalmazva, a másik illegálisan tölt le/fel szerzői jogvédett tartalmakat az interneten. (A fikciós regényekből és hollywoodi filmekből megismert jó szándékú rumvedelő fajtát most hagyjuk.) Hogy az orosz hatóságok melyik verzióra való asszociációtól tartanak jobban, az nem derül ki, de inkább nem engedik egyik lehetőséget sem. 

Az orosz kalózok egyébként bírósághoz fordultak a névválasztás ügyében, de a moszkvai bíró a napokban a minisztériummal értett egyet, és javasolta, hogy ha a szervezet párttá kíván alakulni, válasszon másik nevet.