Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jogsértésért büntették meg az Apple-t Kínában

Összesen 730 ezer jüan összegű kártérítés megfizetésére kötelezte a kínai bíróság az Apple-t, miután helyi írók könyveik illegális terjesztése okán pert indítottak a cég ellen.

0 Tovább

Hogyan kerüljük el a hamis appokat?

Az okostelefonok népszerűségének és az eladott készülékek számának emelkedésével párhuzamosan egyre több az olyan csaló, aki a készülékekre letölthető alkalmazásokkal próbál visszaélni. Akár úgy, hogy más fejlesztő termékét másolja és értékesíteni illegálisan, akár úgy, hogy olyan veszélyes appot fejleszt, ami a felhasználók adataival való visszaélésre ad lehetőséget. Ma adunk néhány jó tanácsot ahhoz, hogyan kerüljük el a hamis, kalóz alkalmazásokat az Apple vagy az Android kínálatában. 

1. Olvasd el a leírást!

Mielőtt rányomsz a letöltés/fizetés gombra, gondosan olvasd el az applikáció leírását. Ha a feltöltő nem veszi a fáradságot ahhoz, hogy egy pontos leírást adjon, esetleg feltűnően pongyolán, gyerekesen fogalmaz, vagy látszik a szövegen, hogy az egy nagyon pontatlan fordítás, legyél óvatos!

2. Nézd meg a kommenteket!

Mind a Market, mind az App Store lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók értékeljék az alkalmazásokat. Ha gond van velük, biztosan lesznek, akik panaszuknak hangot is adnak!

3. Nézd meg a kínálatot!

Gyakori, hogy a kalóz appokat hasonló névvel, az eredetivel azonos képpel teszik közzé a csalók. Mielőtt letöltesz, érdemes megnézni a kínálatot, nincs-e másik ugyanilyen alkalmazás. Népszerű appok esetében segíthet, ha a név egy-egy betűvel eltér az eredetitől, de ha előzetesen tájékozódsz, nem dőlsz be az "Angry Birdy" megosztóinak. 

4. Nézz utána a fejlesztőnek!

A tapasztalt megbízható fejlesztőknek több alkalmazása is elérhető, értékelésük pedig pozitív. Viszont legyen gyanús, ha feltűnően sok fájl kötődik egy személyhez. Az appok fejlesztése időigényes munka, így ha valakinek túl sok a fejlesztése az jó eséllyel vagy szemetet vagy illegális másolatot kínál. Nem baj, ha óvatosak vagyunk az egy alkalmazással bíró fejlesztőkkel szemben is, de esetükben alkalmazásuk megbízhatóságáról a többi javasolt tipp alapján döntsünk.

5. Figyeld a frissítéseket!

Sok csaló az alkalmazás feltöltése után nem veszi a fáradtságot, hogy az alkalmazást frissítse, az esetleges hibákat javítsa, ezért érdemes ellenőrizni a letöltés előtt a frissítések státuszát is, illetve azt, mit javítottak benne.

6. Keresd az arcot a név mögött!

A magára valamit is adó fejlesztőről az app áruházon kívül is találsz információt, az iTunes, a Twitter, a Google+ vagy a Facebook felületén megtalálható, így további infók szerezhetők munkájáról. Ha sehol nem ad meg kontakt információt, akkor légy vele óvatos!

+1 Keress, keress, keress!

Ha a fenti tippek alapján még mindig nem tudsz dönteni egy alkalmazás megbízhatóságáról, segítségül hívhatod a böngésződet, hogy megtudd, másnak volt-e tapasztalata a fejlesztővel. Jót vagy rosszat, de biztos találsz véleményt az internet egyéb oldalain vagy online fórumokon!

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek