Összesen 730 ezer jüan összegű kártérítés megfizetésére kötelezte a kínai bíróság az Apple-t, miután helyi írók könyveik illegális terjesztése okán pert indítottak a cég ellen.

Nem ez az első alkalom, hogy az Apple jogi képviselete alul marad a kínai írókkal szemben a kínai bíróságon. Tavaly ősszel a bíróság 84 ezer dolláros kártérítést ítélt meg az Encyclopedia of China Publishing House számára, miután bizonyítást nyert, hogy a kiadó egyes kötetei illegálisan érhetők el az App Store kínálatában.

A mostani ítélet hasonló okokból született. A kínai írók online jogvédelmét felügyelő szakszervezet indította az eljárást három író, köztük a hazájában bestseller szerzőnek számító Mai Jia szerzői jogainak megsértése okán. Az érdekvédők szerint az írók nem adtak engedélyt műveik megjelentetéséhez. A bíróság szerint az Apple feladata lenne, hogy a harmadik fél által közzétett tartalmak törvényességét ellenőrizze, és mivel ennek nem tett eleget 730 ezer jüan, azaz mintegy 118 ezer dollár összegű kártérítés megfizetésére kötelezte.

(Via: China Daily; Kép: sxc.hu)