Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jogsértésért büntették meg az Apple-t Kínában

Összesen 730 ezer jüan összegű kártérítés megfizetésére kötelezte a kínai bíróság az Apple-t, miután helyi írók könyveik illegális terjesztése okán pert indítottak a cég ellen.

0 Tovább

Kétszer másfél millió dollár felnőtt filmek megosztásáért

Második alkalommal ítéli meg az amerikai bíróság egy felnőtt filmeket gyártó stúdió számára a kiszabható legnagyobb összegű kártérítést szerzői jogi jogsértési ügyben. Az elkövetők fizető vásárlóként fértek hozzá az utóbb engedély nélkül terjesztett filmekhez.

A Flava által használt kódsor

0 Tovább

Olcsón megúszta a fájlcserélő

Negyvennégy zeneszám illegális megosztásáért összesen 2000 korona (311 dollár!) pénzbírságot szabott ki a svéd bíróság egy fájlcserélőre. A 26 éves érintett ellen a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) kezdeményezett eljárást. Bár a bíróságon alapvetően 45 dollár/dal összegű kártérítés megítélését kérték, a végső összeg végül dalonként 7 dolláros büntetést jelent.

Az összeg meglepően alacsony, ha az amerikai bírósági gyakorlattal hasonlítjuk össze. Bár az amerikai Jammie Thomas-Rasset és Joel Tenenbaum esete kirívó, érdekes összevetni, hogy az előbbire összesen 1,5 millió, az utóbbira 67,500 dolláros kártérítést rótt ki az eljáró testület. Thomas-Rasset 24, Tenebamum 31 dal illegális terjesztéséért került bíróság elé. Az ügy jelenlegi állása szerint esetükben a kártérítés dalonkénti összege több mint 62 ezer, illetve 2100 dollár.

Nem állítjuk, hogy nem fedezhető fel aránytalanság az amerikai ítéletekben, de a svéd bíróság által megítélt összeg mégis látványosan kevésnek tűnik...

3 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek