Második alkalommal ítéli meg az amerikai bíróság egy felnőtt filmeket gyártó stúdió számára a kiszabható legnagyobb összegű kártérítést szerzői jogi jogsértési ügyben. Az elkövetők fizető vásárlóként fértek hozzá az utóbb engedély nélkül terjesztett filmekhez.

A Flava által használt kódsor

November elején tíz felnőtt film megosztásáért elsőfokon összesen 1,5 millió dolláros büntetést szabott ki az amerikai bíróság egy helyi férfira. A pert a Flava Works nevű stúdió indította, jelezve, hogy az alperes korábban fizető vásárlóként töltötte le a filmeket a gyártótól, majd a megvett filmeket engedély nélkül feltöltötte a BitTorrentre. A kalózfájlokat aztán több mint 3000 alkalommal töltötték le a kalózkodó internetezők.

December elején a Flava Works újabb 1,5 millió dolláros kártérítésnek örülhetett. Az amerikai bíróság ezúttal 7 film megosztásáért szabta ki a büntetést. Ahogy a november eleji, úgy a mostani per esetében is olyan személy az elítélt, aki fizető vásárlóként fért hozzá a tartalmakhoz, majd engedély nélkül terjesztette tovább azokat a BitTorrent rendszerén. A stúdió szerint a kalózfájlokat több mint 6600 alkalommal töltötték le.

A homoszexuális tartalmú felnőtt filmeket gyártó Flava mindkét eljárás esetében az ún. digitális vízjel segítségével azonosította elkövetőket: a stúdió ugyanis online szolgáltatásán keresztül letölthető produkcióiba egyedi kódokat ágyaz be, amelyek alapján vissza tudja keresni, az illegálisan terjesztett kópia eredetijét ki vásárolta meg.

(Via: TorrentFreak decemberi és novemberi hírei)