Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Facebook alkalmazta a Sony-t és Apple-t is megtámadó hackert

Egy hírhedt hacker, George Holtz májusban csatlakozott a Facebook csapatához. A hacker körökben csak Geohotként ismert Holtz azzal szerzett kétes dicsőséget, hogy feltörte a Sony Play Station 3 konzolját.

A hírt Joshua Hill dobta be a nyilvánosságra, aki szintén hacker és tagja a Chronic-Dev nevű hacker csoportnak. Holtz felvételét a Facebook szóvivője megerősítette, ám további információkkal nem kívánt szolgálni új munkatársukkal kapcsolatban. A The Washington Post értesülései szerint Holt a Facebook várva várt iPad alkalmazásán dolgozik

Az ügy pikantériája, hogy Holtz korábban bravúros hackerkedéseivel került a média lázókörébe. Még 2008-ban feltörte aziPhone-t, így téve lehetővé az okostelefon használatát bármely hálózatban. Ezzel komoly károkat okozott az  iPhone exkluzív szolgáltatójának, az AT&T-nek.

Holtz következő dobása a Sony PS3 konzolának feltörése volt. A srác munkájának köszönhetően kalózjátékokat is lehetett használni a konzollal. A feltörés útját ráadásul nyilvánosságra hozta blogját, így bárki hozzáférhetett az információkhoz.

A Sony jogi úton követelt elégtételt, ami alaposan felháborított a hacker társadalmat. A bosszú nem maradt el. Hackerek behatoltak a Playstation hálózatába, és neveket, címeket és hitelkártya adatokat loptak el megközelítőleg 100 millió vásárlóró.

A Sony végül peren kívül megegyezett Holtz-cal, aki vállalta, hogy eltávolítja a feltörési utasításokat. Holtz különben végi tagadta, hogy bármi köze lenne az adatbázisok ellopásához, ugyanakkor április 11-én csatlakozott a Sony termékek elleni bojkotthoz.

A New Jerseyben születtet Holtz konzultánsként már dolgozott a Google-nak, és a CertiCell-nek. 2008-ban a PCWorld beválasztotta a 10 legjobb teljesítményt nyújtó 21 éven aluli fiatal közé. Emellett számos tudományos versenyt is megnyert, többek közt egy Intel által szponzorált versenyt, amelyen 20 ezer dollárt kaszált.

0 Tovább

Lopott formatervekért jár a börtön

Meglehetősen hosszú ideig ülhet börtönben az a három személy, akiket az almás cég második generációs táblagépe formaterveinek ellopásáért ítéltek el Kínában. A terveket a Foxconn nevű elektronikai termékgyártó kínai telephelyén szivárogtatta ki, pontosabban adta el két alkalmazott 200 ezer jüan ellenében. Az üzleti titok haszonszerzési céllal történő megsértésének köszönhetően az iPad2 hamis verziója hamarabb jelent meg Kínában, mint hogy megkezdték volna az eredeti termék forgalmazását.

A Foxconn egyik munkatársa 14 hónapig fog börtönben ülni, társa 2 év felfügesztettet kapott. Vevőjüket 18 hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Érdekesség, hogy az Apple első generációs készüléke ugyanígy járt Kínában: az iPed névre keresztelt hamisítványok már rég kaphatók voltak az ázsiai országban, mire az Apple megkezdte saját készüléke forgalmazását.

0 Tovább

Kína összeházasította az almát és a robotot

Nem tisztünk megítélni, hogy melyik a jobb, az iPhone vagy a Google, kinek ennek a híve, ki annak. A kínai hamisítók azonban nem bíznak semmit a véletlenre: mindkét tábornak a kedvére próbálnak tenni. Gondosan összeházasították a két felet, amelyből megszületett a GooApple. 

 Készülékük éppen úgy néz ki, mint egy iPhone, de Android szív dobog benne, igaz a menürendszert az Apple termékénél megszokotthoz igazították. 

0 Tovább

Illegális felvételkészítéstől óvna egy új Apple szabadalom

Az iPhone, az iPod Touch és az iPad készülékeibe építené be az Apple azt a szabadalmaztatatás alatt álló technológiát, amely az illegális felvételkészítést hivatott akadályozni. A szabadalom szerint egy infravörös szenzor kerülne a készülékekbe, amely a fogadott jelek alapján döntene arról, szabad-e az eszköz tulajdonosának például egy koncerten videót vagy hangfelvételt készítenie. Valahogy így:

Az Apple szerint a technológia alapja egyszerű. Az infravörös jel szabad szemmel nem látható, és már évtizedek óta alkalmazzák például a tévékészülékek távirányítóiban. A koncertes példánál maradva a színpad felöl érkező infravörös jelek alapján tájékozódna a készülék. A helyszíni jeladásról a rendezvény szervezői gondoskodnának.

A cég szerint a megoldással nem csak az illegális felvételkészítés akadályozható, de kellemesebb hasznosítása is lehet: például múzeumokban a tárgyakra irányítva a kamerát kaphatnának információt a terméktulajdonosok a vonatkozó érdekességekről.

0 Tovább

Gigászi iPhone-bőrbe bújtatott táblagép

Épp az imént olvastam egy érdekes tesztet egy óriási iPhone bőrbe bújtatott tábla PC-ről, amit a jelentős haszon reményében egy amerikai kiskereskedő kezdett el értékesíteni. A termék természetese hamisítvány. Az Apple nagyon figyel a termékei formatervezésére, és mind tudjuk, hogy az iPad nem úgy néz ki, mint az iPhone.

A Bluu Inc üzemeltetőinek meggazdagodásra irányuló reményei erősen sántítanak: a szerző megkérdezte az eladót, hogy nem fél-e attól, hogy az Apple pert indít jogsértés miatt. A válasz: "Csak nem perelnek be mindenkit, aki iPhone-ra hasonlító terméket árul" - Nos, de igen. Épp a közelmúltban az egyik legnagyobb mobilgyártó, a Samsung ellen indítottak eljárás, mivel a cég szerint a Galaxy sorozat az Apple termékek formatervezését és technológiáját másolja.

No de térjünk vissza a készülékhez. A cég a terméket Kínából rendeli, és BT-1000 néven értékesíti. Már a csomagoláson van némi hiba, ugyanis az angol szöveg tablet helyett  table PC-nek nevezi a típust, ráadásul további betűzési hibák is vannak a csomagoláson és a használati útmutatón (hamisítványok esetében ez gyakori). Specifikációját tekintve nem rosszak a mutatói - ára olcsóbb, az elterjedtebb Windowst használja, nagyobb a memóriája és a tárhelye, de a teszt szerint több apróság is nehezíti a működését. A teljes érintőképernyő ellenére zavaróan rosszul alkalmazkodik a forgatáshoz: több másodperc, mire a képernyő átáll az új irányba, több alkalommal is elsötétül, sőt még a hálózati kapcsolatot is megszakítja a folyamat alatt... A táblagépet vásárlók nyilván nem erre vágynak.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek